Legea eliminării celor 102 taxe, înapoi la Iohannis pentru promulgare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea eliminării celor 102 taxe, înapoi la Iohannis pentru promulgare
Politică 28 Decembrie 2016 / 14:02 2139 accesări 3 comentarii

Deputaţii au respins miercuri în plen cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe, printre care şi taxa radio –TV, PSD afirmând că taxa este "aberantă" şi că "morţii nu trebuie să o plătească", în timp ce PNL şi UDMR au cerut păstrarea acesteia.

Deputatul PSD Lia Vasilescu a declarat că taxa radio-tv este aberantă, afirmând că de 12 ani Paralmentul încearcă "să rezolve această chestiune".

" (…) trăiesc un deja-vu (…) acum 12 ani discutam tot despre faptul că se plăteşte o taxă care duce la aberaţii. Mai precis, dacă sunteţi cultivatori de roşii şi aveţi o seră vreau să vă spun că plătiţi taxa radio –tv, chiar dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveţi un cavou la cimitir şi acolo este tras un fir de electricitate, plătiţi taxa radio-tv, chiar dacă nu se uită mortul la televizor', a declarat deputatul PSD Vasilescu.

Vasilescu a afirmat că a rezonat cu discursul pe care deputatul PMP Robert Tucescu l-a susţininut deşi nu este o "simpatizantă' a acestuia, însă, a cerut ca tribuna Paralmentului să nu fie 'întinată" prin rostirea unor sesizări făcute DNA, deşi „instituţia denunţătorului funcţionează cu succes în România”.

Deputatul PMP Robert Turcescu a invocat veniturile colectate de TVR în ultimii 13 ani, un miliard de euro, spunând că pentru frauda din dosarul EADS s-a discutat ani de zile în spaţiul public.

"Este vorba despre un miliard de euro, acesta este nivelul colectării taxei radio-tv din 2003 şi până astăzi. Deci, TVR doar a obţinut venituri de aproape un miliard de euro în ultimii 13 ani. Ce s-a întâmplat cu aceşti bani? Unde s-au dus? Mai ales că reprezintă aproape jumătate din veniturile încasate de TVR în această perioadă. (…) este o sumă mare. Ar trebui să ne gândim şi la constituirea uni grup de lucru, comisii care să analizeze şi felul în care se cheltuie banii publici într-un astfel de sistem", a spus Turcescu.

Turcescu "a bătut şi obrazul" acelor care au făcut parte din comisiile parlamentare care au analizat activitatea TVR inclusiv din punct de vedere financiar "pentru felul superficial în care s-au uitat asupra rapoartelor de activitate".

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că legea privind eliminarea celor 102 taxe este "o lege bună" şi le-a cerut deputaţilor să voteze împotriva cererii de reexaminare a preşedintelui Kalus Iohannis, discursul său fiind aplaudat de colegii din sala de plen.

Preşedintele intermiar al PNL Raluca Turcan a cerut deputaţilor să voteze în favoarea cererii de reexaminare formulată de Klaus Iohannis, îndemnând să fie lăsată de o parte "patima din ajunul campaniei electorale".

"Solicitarea PNL este de a accepta cererea de reexaminare a preşedintelui de a renunţa la eliminarea taxei radio-tv, urmând ca în Camera Deputaţilor şi în Senat să supunem dezbaterii o iniţiativă de reorganizare a acestor instituţii, de regândire inclusiv a formulei de finanţare astfel încât să nu ştirbim democraţia româneească de rolul pe care Radioul şi Televiziunea îl pot avea", a spus Turcan.

Turcan a susţinut că formula care a rezultat din Comsiai de buget, finanţe "lasă un gust amar şi o pată neagră pe destinul a două instituţii fundamentale pentru România, Radioul public şi Televiziunea publică'.

Turcan a mai spus că dacă au fost scurgeri de bani în cele două instituţii cineva trebuie să plătească.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a cerut ca taxa radio-tv să fie păstrată şi ca iniţiativa legislativă să fie trimisă şi Comisei de cultură.

"Eu cred că în acest moment Parlamentul nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminând taxa radio-tv şi nelăsând nimic în locul acestei taxe. (…) Se schimbă toată filosofia de bugetare şi funcţionare a celor două instituţii. Eu nu neg că se poate gândi la o altă modalitate de finanţare a acestor instituţii publice. Se poate. (…) Dar acest lucru ar însemna să modificăm şi legea 41/1994", a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a afirmat că anul viitor, după ce Curtea de Conturi va merge la cele două instituţii vor fi puse în discuţie salarizările din cadrul TVR şi SSR şi se va vedea că s-a creat "un haos genera în cele două instituţii prin această lege.

"După acest vot cele două instituţii vor fi considerate bugetate 100% de la bugetul de stat. Asta înseamnă şi un alt mod de salarizare", a explicat Kelem Hunor.

Liderul UDMR a mai atras atenţia că dacă aleşi vor să redea credibilitatea Parlamentului proiectul de lege ar trebui să ajungă şi în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor, afirmând că UDMR va cere retrimiterea proiectului la Comsiai de cultură.

"Să ocolim Comisia de cultură este o greşeală uriaşă", a spus Kelemen Hunor.

Propunerea lui Kelemen Hunor a fost reluată şi de preşedintele Comisiei de cultură deputatul PNL Gigel Ştirbu, care a cerut retrimiterea proiectului de lege către Biroul Permanent ca acesta să sesizeze şi Comsia de cultură.

Deputatul ALDE Remus Borza a afirmat că grupul parlamentar din care face parte a vota împotriva solicitării de reexaminare a preşedintelui, „câtă vreme legislativul s-a mai pronunţat o dată şi CCR a declarat-o constituţională”.

Deputatul USR Cosette Chichirău a solicitat ca discutarea acestor taxe să se facă în acelaşi timp cu bugetul de stat.

Deputaţii au respins propunerile de retrimitere a iniţiativei la Comisia de cultură, precum şi eliminarea din textul legii a articolelor care vizau eliminarea taxei radio-tv.

În şedinţa de vot final, 174 de deputaţi au votat pentru respingerea cererii de reexaminare, 85 “împotrivă”, fiind înregistrată o singură abţinere.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1606 secunde