Legea grațierii, dezbătută în Comisia juridică a Senatului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea grațierii, dezbătută în Comisia juridică a Senatului

21 Februarie 2017 / 16:42 521 accesări

Comisia juridică a Senatului dezbate marţi, la această oră, proiectul de lege al guvernului privind grațierea, reprezentanți ai magistraților fiind invitaţi să ia parte la discuții.

Ședința a început cu discutarea, la cererea Ministerului Justiției, a unui document trimis de Administrația Națională a Penitenciarelor.

"În urma analizei făcută la nivel de sistem, este imposibil să refacem traseul fiecărui deținut în ultimii patru ani. Vorbim de peste 80 de mii de deținuți. Așa cum arată proiectul de lege, dacă rămâne așa, orice mică scăpare va genera date false. (...) Proiectul, în această formă, nu poate fi aplicat", a spus un reprezentant ANP în timpul dezbaterilor.

Reprezentantul ANP a fost întrebat de președintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul PSD Șerban Nicolae dacă există la nivelul instituției o evaluare a spațiilor din penitenciare, dacă sunt "corespunzătoare" sau "necorespunzătoare", iar directorul adjunct ANP a răspuns spunând că Penitenciarul Arad este singurul din ţară care asigură condiții bune, în timp ce toate celelalt sunt "supraaglomerate".

Modul în care a fost conceput proiectul de lege a fost criticat de reprezentanții magistraților.

"Avem o foarte mare problemă, o nerealitate a modului în care legea este concepută din cauza lipsei de personal. Ajungem la instanţa de judecată. La articolul VI din lege s-a prevăzut o situaţie oarecum de degrevare a judecătorilor de la judecătorii dar numai în privinţa cererilor de eliberare condiţionată, (...) dar ce facem cu cererile care ajung pe masa judecătorilor de supraveghere? Ei vor fi supraaglomeraţi, încărcaţi, înfundaţi în mormane de hârtii cărora nu le vor putea face faţă pentru că ei sunt foarte puţini, iar cererile vor fi pentru nouă zecimi dintre deţinuţi. Pe de altă parte, după ce depăşim toate aceste situaţii care sunt obiective şi fără îndreptarea cărora legea nu va avea succes, trebuie să avem în vedere că ea conţine şi dispoziţii de netrecut care încalcă Codul penal, autoritatea de lucru, judecata unor hotărâri judecătoreşti, realitatea din instanţe, (...) deci sunt o serie de greşeli grave care nu pot fi trecute cu vederea. (...) Modalitatea în care este acum făcută legea, nu îşi va atinge scopul”, a spus Andreea Ciucă, preşedinte interimar al Asociației Magistraților din România.

Comisia juridică a decis alocarea unui termen de o săptămână pentru depunerea unor amendamente la proiectul de modificare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate.

Taguri articol


12