Legea pensiilor va îndrepta „uriaşa nedreptate” din sistem? Aflăm joi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Discuţii şi consultări Legea pensiilor va îndrepta „uriaşa nedreptate” din sistem? Aflăm joi!
Social 08 August 2018 / 16:43 2138 accesări 5 comentarii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, s-au întâlnit miercuri, la Parlament, pentru a discuta despre forma finală a legii pensiilor, care ar urma să fie prezentată joi. Dragnea spunea că această lege ar urma să "reaşeze un sistem uriaş şi care a tot fost complicat de-a lungul anilor", în timp ce Vasilescu anunţa că cei care vor să îşi spună punctul de vedere referitor la proiect vor putea să trimită mesaje la minister, scrie news.ro.

Legea pensiilor va fi prezentată joi, în ansamblu, şi va rămâne o lună în dezbatere publică până în data de 8 septembrie, apoi va fi avizată de alte ministere, pentru a se transforma în proiect de lege al Guvernului şi va ajunge în Parlament, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la România TV. Ministrul Muncii spunea că toată lumea poate să-şi spună punctul de vedere pe lege, poate trimite mesaje la minister cu ce i se pare în neregulă sau să ceară anumite modificări. "Joi va fi prezentarea legii în ansamblu. Vor fi câteva noutăţi. Va rămâne o lună în dezbaterea publică. Fiecare cetăţean al României poate trimite adresă la Ministerul Muncii în care să spună ce îl deranjează în această lege. Vom avea discuţii cu organizaţiile de pensionari din toată România, ne vom deplasa în teritoriu pentru a sta de vorbă cu organizaţiile de pensionari din diferite judeţe ale ţării. În luna septembrie, după ce se încheie dezbaterea publică de o lună, va trece prin avizarea altor ministere, ca să se transforme în proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătută. Cred că e în interesul fiecărui pensionar din această ţară ca această lege să fie cât mai repede adoptată, pentru că urmează o perioadă ca să fie făcute calcule pentru cinci milioane de pensii. Ca să putem să o aplicăm pe noua formulă care aduce o creştere în plus faţă de formula actuală, automat ar trebui să o avem cât mai repede adoptată", a explicat Olguţa Vasilescu, potrivit sursei citate.

Lia Olguţa Vasilescu a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea, iar vârsta de pensionare nu se va modifica. Iniţial, au existat trei formule de calcul, iar în urma simulărilor a fost aleasă una. "Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea - nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă. Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea - 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani", a spus ministrul Muncii.

Potrivit ministrului Muncii, legea va intra în vigoare etapizat. În 2019 va creşte punctul de pensie la 1.265 lei, "rămânem pe actuala legislaţie, chiar dacă legea este adoptată de Parlament la sfârşitul acestui an cum sperăm să se întâmple". În 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775, lei plus 10%, care va fi acordul global, iar în 2021 avem punctul de pensie la 1.875 când deja intră în vigoare valoarea punctului de referinţă (vpr), care va fi de 75 lei, care se înmulţeşte cu numărul de puncte acumulate, şi 2022 va fi acest indicator nou plus inflaţia. "Acele persoane care au acelaşi stagiu de cotizaţie vor avea acelaşi număr de puncte, ca să aibă aceeaşi pensie, dar în acelaşi timp îi departajăm şi pe ceilalţi care până acum erau la acea pensie minim garantată de 640 lei, anul acesta, cu patru ani, cinci ani stagiu de cotizare. Lor le ieşea pe contributivitate 100 - 200 lei şi statul creştea până la 640 lei, dar ei îi prindeau din urmă pe cei care au cotizat poate 20-30 de ani, avem cazuri de persoane care au lucrat pe salariul minim pe economie, femei de serviciu, cei care au lucrat în comerţ, şi aceia aveau pensiile tot de 640 lei, dar ale lor erau muncite, erau pe contributivitate. Prin această lege aducem nou că orice an în plus pe care îl ai, şi de contributivitate şi de lucru, automat te diferenţiază de ceilalţi", a precizat ministrul Muncii.

Proiectul prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. Totodată, cei care vor să îşi cumpere vechimea vor putea plăti şi pentru o vechime mai mică de 5 ani.

La rândul său, Liviu Dragnea spunea că noua lege a pensiilor va îndrepta "o uriaşă nedreptate care există în România de ani buni", va "reaşeaza un sistem uriaş" care a fost complicat şi va rezolva problema celor care pentru aceeaşi durată de muncă şi aceleaşi condiţii au pensii diferite. "Este o lege complexă, este vorba despre reaşezarea unui sistem uriaş şi care a tot fost complicat de-a lungul anilor, încâlcit, o nebunie. Sunt români care pe aceeaşi durată de muncă, pe aceleaşi condiţii de muncă au pensii diferite. De ce? Pentru că unii au ieşit la pensie pe o anumită prevedere legislativă care stabilea un cuantum al pensiei în funcţie de numărul de ani de muncă, alţii pe altă prevedere. (...) Sigur, toate celelalte reglaje pentru ca legea pensiilor să fie o lege onestă şi românul care astăzi este activ, tânăr, care începe să muncească, student, să ştie că, atunci când va ajunge la pensie, statul român are un sistem de pensii corect şi onest şi pensia lui va reflecta şi calitatea muncii şi riscurile şi durata de viaţă în care a muncit (...) Avem curajul să o facem, aşa cum am spus şi cu legea salarizării", susţinea Liviu Dragnea.

Loading...

5 comentarii

ciprian 22:44:46 / 08 August 2018
legea pensiilor

Ca de obicei , POLITICIENII , nu predidesc cu tot felul de oferte si minciuni ELECTORALE , avand o masa de manevra consistenta de vre-o 5-6 milioane de pensionari , pe care ii duc cu ZAHARELUL de 20 si ceva de ani !!!Ceea ce este interesant si e trecut sub DRAPERIE ???De unde sunt sursele de finantare , pentru aceste cresteri de PENSII , ????Cand locurile de munca DISPAR, societatile , se dizolva , intra in INSOLVENTA , altele nu sunt create , Inundatii, Pesta porcina, INFLATIE , s.a.m.d ?????

Mephisto 05:17:54 / 09 August 2018
MinCiuma rosie !

Cand tu ai deficit de 3,6 miliarde lei la sistemul de pensii, cum puteti arunca asemenea aberatii cu dublarea pensiilor !!!!!

Intrebatorul 06:57:16 / 09 August 2018
Intrebare

Dar ce ii doare gura sa faca promisiuni ? Cand se vorbea de votarea mazarei imediat aparea individul cu basca rosie aratand spre C.E.T si entuziasm ....era votat Dupa votare nu mai prelua C.E.T ul ca are datorii istorice. Anul urmator iar .afise cat blocul bascosul in fata C.E.T ului. Si i a mers ...

Draga Ciprian 09:00:38 / 09 August 2018
Stai linistit

Sunt turbati.Alegerile prezidentiale de la anul dar mai ales apropiatele demonstratii de strada anununtate pe 10 august le-au luat mintile acestor bolsevici disperati.Dragnea este amenintat si de puscarie.Am observat la el.Cand ceva,cand un eveniment politic deosebit ajunge sa-i ameninte ,apar tot felul de promisiuni de genul asta.Mazare era spcialist in minciuni daca va aduceti aminte..Vedeti ca si Fagadau se lauda la fel.Mege la prostii lor.Daca nu vor reusi sa mareasca pensiile si nu vor reusi pentru ca promisiunile astea nu au fundament economic,vor da vina pe Basescu,pe greaua mostenire,pe "nazistul" Iohannis,pe Soros,pe tradatorii de neam si de tara si bineinteles pe UE si SUA.Vor spune ca Dragnea a fost condamnat si ca d-aia nu s-au marit pensiile.Mi-e scarba ! Oamenii astia sunt la guvernare din 2012.Daca au fost sau daca sunt bani ma intreb de ce nu au marit pensiile acum un an,doi ani,trei ani.Hai sictir PSD !

pensionar nemultumit 10:08:46 / 09 August 2018
Cititi si apoi comentati

Bai neneaca,nici cand vine un ministru care spune si demonstreaza ca pensiile vor creste si nu vor scade,ca se vor indrepta niste nereguli pentru care multi sant nemultumiti,ca legea va intra in dezbatere publica si propabil vor veni si propuneri serioase nu numai sageti otravite de la tot felul de nea gica contra carora nu le tace gurita.Mergeti domnilor pe subiect ,asteptati dezbaterea ,spuneti-va parerea referitor la legea pensiei,si...daca va simtiti nedreptatiti de ,,bolsevicii rosii''atunci la viitoarele alegeri votati ,,capitalistii onesti,si umani''.Legea promulgata nu este o promisiune.Si daca ,,bolsevicii rosii''si-o asuma atunci sa o aduca la indeeplinire.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2846 secunde