Legea supermarketurilor, întoarsă la poarta CAP-ului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai încercăm... Legea supermarketurilor, întoarsă la poarta CAP-ului
Economie 28 Februarie 2017 / 16:57 1117 accesări 2 comentarii

România are la dispoziție două luni ca să exorcizeze legea supermarketurilor de dracii comuniști

România are la dispoziție două luni ca să exorcizeze legea supermarketurilor de dracii comuniști

Legea 51% produse românești în hypermarket a fost întoarsă din drum de Comisia Europeană. Culmea, deși ne-am ales cu-n infringement de toată frumusețea și ni s-a comunicat, voalat, că vremea CAP-ului comunist s-a încheiat acum 27 de ani și că, mai „nou“, se folosesc concepte d-astea gen „piață liberă“ și „mediu concurențial“, ai noștri-s foarte liniștiți și consideră că UE ne-a dat termen de două luni... ca să dăm mai multe explicații. Nu, boss, ne-a dat timp să o schimbăm în bine! Ca de obicei, cea mai echilibrată poziție este a Consiliului Concurenței, care a avertizat încă de anul trecut că actul normativ are nevoie de corecții (dar cine să asculte?). CC notează că nu trebuie să capitulăm în fața CE, pentru că avem argumente să susținem legea, în special ideea lanțului scurt de aprovizionare.

DOUĂ LUNI Comisia Europeană nu este un „bau-bau“ al României în ceea ce privește legea supermarketurilor, căci procedura de infringement trântită-n cap e o mutare preliminară, care ne lasă la dispoziție două luni de manevră (în sensul non-românesc-șmecheresc al cuvântului - n.r.), spune președintele Pro Agro, Emil Dumitru. Evident, omul e de acord cu intervenționismul de gen 51% produse românești, considerând că ar fi nevoie de parteneriate între fermieri, procesatori și lanțuri de retail, întru reglementarea comerțului modern cu produse agroalimentare și împărțirea echitabilă a profitului (pentru că-ntr-o piață liberă, capitalistă, câștigurile sunt divizate în mod egal, nu-i așa? - n.r.) - „Eu cred că nu a fost împiedicat comerțul din rețelele comerciale ale căror cifre de afaceri sar de două milioane euro. Astăzi, ei au cam 65% din piața organizată a retailului agroalimentar (estimat la 7,7 miliarde euro)“. De notat că și Ungaria e-n aceeași oală cu noi, după ce naționalismul dus la extrem de la Budapesta a născut o obligație penibilă pentru comercianți - să aplice aceleași marje de profit pentru produse agricole și alimentare interne și importate; asta deși prețurile celor din urmă sunt condiționate de cursul valutar... Să fie clar - poți încuraja comerțul cu produse locale, dar nu cu bâta și numai dacă-i problemă gravă de siguranță națională. Cu alte cuvinte, măsura trebuie să fie justificată. N-a fost cazul la noi, unde foștii șefi de CAP comunistă ajunși miniștri au dat-o chiar și în aberații de gen „hai să închidem hypermarketul în weekend!“.

CU MODERAȚIE În acest context, Consiliul Concurenței îndeamnă la... bun-simț. „Nu trebuie să renunțăm la Legea 51% și să dăm înapoi cu totul. Noi ne-am așteptat ca actul normativ (în forma inițială) să întâmpine dificultăți și am spus că e necesară o corecție. Statul român are argumente să susțină această prevedere, iar dialogul cu CE trebuie legat de ideea de lanț scurt de aprovizionare“, notează și președintele CC, Bogdan Chirițoiu. În opinia celor de la Bruxelles, legea provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor și contrazice articolul 49 din Tratatul UE privind dreptul de stabilire a ofertei. În cealaltă tabără, unii retaileri spun că oferta lor conține deja peste 51% produse românești. „La panificație avem 100% produse autohtone, la miere - 60%, la lactate - peste 50%, la carne - tindem spre 100%. La legume și fructe sunt, într-adevăr, probleme, în principal din cauza condițiilor climaterice“, spune reprezentantul Kaufland Ionuț Parfente. Apare, evident, problema certificării, adică verificări la nivelul producătorilor care vor să-și vândă marfa în supermarket. Costul presupus este de circa 600 euro. „Fermierilor le trebuie lucrare de doctorat ca să vândă o mână de pătrunjel în hypermarket“, vine replica de la președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu. Va urma (cu siguranță)...

Loading...

2 comentarii

"Guvernule" P.S.D+a.l.d.e 19:11:07 / 28 Februarie 2017
Sau Tovarase Dragnea mai bine

Impreuna cu Tov.Tariceanu,luati atitudine "pe linie de partid"si gasiti repejor o solutie sa le puneti o piedica celor din U.E,pentru ca din punctul meu de vedere este INADMISIBIL sa falimentam producatorii nostrii din Romania,in favoarea celor care ne trimet gunoaiele lor la pachet.Si noi putem produce mancare de 100 de ori mai buna,daca se vrea.Cum v-a transmis si Klaus,"guvernati dragilor",nu doar suiti pensionarii in autobuze sa va sustina!Hai Taricene,curaj,ca asa stii sa te dai mare,ia atitudine!

VIP 10:13:13 / 01 Martie 2017
Toate tarile isi sustin productia interna si asa trebuie sa faca si Romania!

Ma intreb de ce ati prins asa drag de UE in loc sa sustineti productia interna. Toate tarile UE isi sustin productia interna mai pe fata sau mai voalat. Este cazul s-o faca si Romania. Ne-am saturat de deseurile pline de chimicale care se vand in supermarket-uri! In 20 de ani, populatia va scadea la jumatate pentru ca se moare pe capete (si oameni tineri) din cauza alimentatiei plina de chimicale si a aerului extrem de poluat din orase. Daca nu luam masuri astazi, Romania va deveni o tara de vanzare.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.4329 secunde