Legislaţia pensiilor private elimină repetarea unor situaţii de tip FNI sau Caritas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legislaţia pensiilor private elimină repetarea unor situaţii de tip FNI sau Caritas

Economie 06 Iunie 2007 / 00:00 618 accesări

“Actuala formă a legislaţiei în domeniul pensiilor private va face imposibilă repetarea unor scenarii de tip FNI sau Caritas”, a declarat, ieri, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. El a făcut referire la două cazuri controversate care au determinat, în trecut, scăderea încrederii populaţiei în investiţiile financiare, respectiv prăbuşirea fondului de investiţii FNI şi a jocului de tip piramidal Caritas. Şeful autorităţii de reglementare a afirmat că în supravegherea sistemului de pensii private vor fi implicate patru entităţi, şi anume CSSPP, depozitarul, auditorul şi fondul de garantare a contribuţiilor în sistemul de pensii private.

Potrivit reprezentanţilor Interamerican, numărul participanţilor la sistemul de pensii administrate privat este estimat la 2,8 milioane în acest an, urmînd să ajungă, pînă în 2016, la aprox. 4,5 milioane de contribuabili, în timp ce valoarea activelor va urca la aproape nouă miliarde euro în zece ani. Contribuabilii la sistemul de pensii private pot solicita oricînd administratorilor fondurilor de pensii informaţii despre modalităţile în care sînt investite sumele virate, însă Oancea a precizat că informaţiile ar putea fi primite contra cost.

Publicitatea neloială atrage ridicarea autorizaţiei

“Companiile care administrează fonduri de pensii private care îşi fac publicitate neloială riscă să rămînă fără autorizaţie”, a adăugat Oancea. Vicepreşedintele sindicatului Cartel Alfa, Petru Dandrea, consideră că este nevoie de o corecţie legală pentru a stopa concurenţa neloială între companii. “Există pagini de internet care susţin anumite companii de pensii private şi pe care sînt menţionate randamente ridicate, astfel încît o pensie poate avea o rată de înlocuire a salariului de 100%, informaţie greu de probat”, a explicat Dandrea.

El a adăugat că acesta nu este un mod corect de a informa participanţii la pensii private. Materialele publicitare nu trebuie să conţină estimări sau prognoze privitoare la performanţele viitoare ale fondului de pensii facultative sau ale administratorului, comparaţii între diferite fonduri de pensii facultative sau între diferiţii administratori, folosirea sintagmelor "rezultat garantat", "cîştig garantat" sau a oricăror alte formulări care pot crea aparenţa de garantare a unui cîştig. Nu sînt admise nici formulări de genul "cea mai mare societate de administrare a fondurilor de pensii", "cea mai bună schemă facultativă de pensii", "cel mai performant fond" şi/sau altele asemănătoare, utilizarea declaraţiilor participanţilor anteriori, prezenţi sau potenţiali, potrivit datelor publicate de instituţie.

Taguri articol


12