Legislația privind protecția monumentelor istorice va fi îmbunătățită

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legislația privind protecția monumentelor istorice va fi îmbunătățită

Cultură 11 August 2016 / 20:45 479 accesări

Ministerul Culturii (MC) și Ordinul Arhitecților din România (OAR) au semnat, în această săptămână, un protocol de colaborare în domeniul patrimoniului construit. Acesta este rod al întâlnirilor săptămânale pentru patrimoniu care s-au desfășurat la MC în ultima lună și la care au luat parte, pe lângă reprezentanții Ministerului, atât reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului (INP), cât și reprezentanți ai OAR București.

„În acest fel, Ministerul Culturii consolidează colaborarea cu specialiști din domeniul patrimoniului, acest lucru fiind foarte necesar mai ales ținând cont de starea critică în care se află sute de monumente și clădiri istorice din întreaga țară. Protejarea și conservarea patrimoniului imobil, dar și acordarea unei atenții speciale arhitecturii contemporane sunt factori esențiali în dezvoltarea durabilă a României din următorii ani”, se arată într-un comunicat de presă emis de MC.

Prin acest protocol, cele două instituții și-au stabilit ca obiective îmbunătățirea legislației privind protecția monumentelor istorice, promovarea unei arhitecturi contemporane de calitate și ameliorarea spațiului construit.

De asemenea, se vor avea în vedere atât încurajarea colaborării arhitecților din România cu Direcțiile Județene de Cultură, în vederea creșterii eficienței aplicării legii și normelor pentru protecția patrimoniului construit, cât și realizarea unor inventarieri detaliate ale monumentelor și clădirilor istorice din întreaga țară.

O serie de politici aplicate pentru protejarea patrimoniului construit din mediul rural, formarea meșteșugarilor în tehnici tradiționale de restaurare sau digitizarea arhivelor de arhitectură se numără printre obiectivele pe termen mediu și lung incluse în acest protocol.

Citește și:

Patrimoniul construit, în pericol! Arhitecții cer sprijinul Guvernului

Protecția patrimoniului, o prioritate pentru Ministerul Culturii

Ministrul Culturii invită la dezbatere candidații la alegerile locale, pe tema patrimoniului

Lista actualizată a Monumentelor Istorice din România, pe site-ul Ministerul Culturii

S.O.S. - patrimoniul cultural, în pericol!12
Pagina a fost generata in 0.1749 secunde