Liber la bazele de date publice pentru Inteligența Artificială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
UE ține cu viitorul Liber la bazele de date publice pentru Inteligența Artificială
Tehnologie 06 Iunie 2019 / 17:55 924 accesări 1 comentariu
Mai multe baze de date (geospațiale, observație terestră și mediu, meteo, statistici, companii, mobilitate) vor putea fi accesate grauit de firmele din Tehnologie

Mai multe baze de date (geospațiale, observație terestră și mediu, meteo, statistici, companii, mobilitate) vor putea fi accesate grauit de firmele din Tehnologie

Joi, 6 iunie, sub Președinția României, Consiliul TTE (Transporturi, Telecomunicații și Energie) organizat la Luxemburg a adoptat Directiva privind datele deschise și reutilizarea datelor din sectorul public. Această măsură va dezvolta economia datelor în UE, va contribui la dezvoltarea unei societăți centrată pe date și va stimula creșterea și crearea de locuri de muncă în toate sectoarele economiei. „Aceste reguli constituie un real catalizator pentru inteligența artificială și vor ajuta Europa să devină un lider global în acest domeniu crucial. Ele vor sprijini industria digitala a UE, în special companiile mici și start-up-urile, care în alte condiții nu ar avea acces la toate datele de care au nevoie pentru a inova și a se extinde“, a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale din România. Uniunea Europeană pune la dispoziție o bogăție de date deținute de sectorul public în scopul reutilizării lor ca informații-sursă pentru inteligența artificială, blockchain și alte tehnologii digitale avansate. Noua directivă extinde anvergura regulilor în materie de reutilizare a informațiilor din sectorul public dincolo de instituțiile publice, astfel încât să poată fi incluse societăți și din sectoarele de transport și utilități. De asemenea, se introduce conceptul de seturi de date de mare valoare, care vor fi puse la dispoziție în mod gratuit printr-o interfață informatică. Textul documentului definește șase mari categorii de seturi de date de mare valoare - geospațiale, observație terestră și mediu, meteo, statistici, companii și acționariatul companiilor și mobilitate. Lista va fi completată printr-o legislație secundară. Regulile vor acoperi datele de cercetare finanțate public, ce sunt deja disponibile în bazele de date publice. De asemenea, va încuraja diseminarea de date dinamice, cum ar fi cele referitoare la meteo și transport, în timp real. În general, datele din sectorul public vor fi disponibile fie în mod gratuit sau la un cost foarte scăzut, cu speze limitate la anumite situații. În plus, reforma promovează utilizarea datelor în formate deschise, ce vor putea fi utilizate pentru orice scop, atât liber, cât și partajat.

Taguri articol
Loading...

1 comentariu

adrian 21:01:49 / 29 Iunie 2019
Interesant

Este probabil cea mai importanta stire a acestui an ! In sfarsit ai nostri decidenti au aflat despre competiea acerba, lipsita de orice scrupule ale marilor puteri din G20 pe subiectul IA, iar noi ca , citez *avem o strategie din 2020*, deci non coment. Suntem la acest moment, mai els de cand am intrat in UE , asa cum spunea domnul ziarist Cristoiu in zodia @babuinia@.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1557 secunde