Liberalii europeni resping alianța cu Mișcarea 5 Stele din Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liberalii europeni resping alianța cu Mișcarea 5 Stele din Italia

09 Ianuarie 2017 / 22:28 423 accesări
Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt

Liberalii europeni au respins din fașă, luni, proiectul unei alianțe în Parlamentul comunitar cu Mișcarea 5 Stele (M5S) din Italia, anti-europeană, transmite AFP.

"Eu am ajuns la concluzia că nu există garanții suficiente pentru a realiza un program comun în vederea reformării Europei", a concluzionat luni seara președintele Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Guy Verhofstadt, într-un comunicat.

"Nu sunt suficiente puncte de acord pentru a da curs cererii M5S de a se alătura ALDE. Încă există prea multe divergențe asupra unor subiecte europene esențiale", a recunoscut Verhofstadt, care va candida pe 17 ianuarie la președinția Parlamentului european.

Simpatizanții M5S au votat online, duminică și luni dimineața, cu o largă majoritate (78,5%) în favoarea alăturării eurodeputaților formațiunii lor la ALDE în Parlamentul UE și a despărțirii de UKIP, partizan al Brexitului.

Totuși, militanți ai mișcării italiene și-au exprimat scepticismul, regretând o întoarcere bruscă de poziție a M5S, care până acum susținea un referendum de ieșire a Italiei din zona euro.

Din partea liberalilor, propunerea a fost primită cu un mare scepticism, dacă nu chiar indignare.

Mișcarea 5 Stele din Italia ar trebui să rupă orice relație cu Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP) și ar trebui să se alăture Liberalilor din Parlamentul European, afirmase duminică Beppe Grillo, fondatorul partidului anti-european italian, citat de Reuters.

Grillo a făcut afirmațiile pe blogul personal, spunând că formațiunea politică pe care o conduce este în tratative cu ALDE și a cerut membrilor grupării să voteze în cadrul unui sondaj online.

Guy Verhofstadt, fostul premier belgian și liderul ALDE, un federalist convins are viziuni diametral opuse față de euroscepticismul Mișcării 5 Stele. Mai mult, italienii eurosceptici l-au și ridiculizat adesea pe Verhofstadt.

Grillo a mai spus că a discutat și cu Verzii, dar a fost refuzat; ALDE ar fi singura formațiune dispusă să discute o alianță.

Mișcarea 5 Stele are 17 deputați în Parlamentul European și s-a aliat cu UKIP, condus de Nigel Farage, care are 22 de locuri pentru a forma Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD). Dar Grillo a spus că partidele au votat la fel doar în 20% din cazuri în ultimii doi ani și jumătate și că nu există un obiectiv politic comun.

Farage a răspuns că 5 Stele nu ar rezista prea mult în ALDE. "În termeni politici, ar fi ilogic pentru 5 Stele să se alăture celei mai fanatice facțiuni din Parlamentul European".

Liderul partidului italian de extremă dreaptă Liga Nordului, Matteo Salvini, a criticat ideile lui Grillo. "5 Stele se mută de pe baricade în fotoliile confortabile", a spus el.

Mișcarea 5 Stele a apărut în 2009 și a devenit rapid cel mai important partid de opoziție din Italia. Nu se încadrează clar într-o ideologie politică, însă se axează pe denunțarea corupției la nivel politic.12
Pagina a fost generata in 0.1724 secunde