Liderii catalani pro-independență, condamnați la ani grei de închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proteste la Barcelona Liderii catalani pro-independență, condamnați la ani grei de închisoare
Externe 14 Octombrie 2019 / 15:00 1285 accesări 0 comentarii

Catalanii pro-independenţă au ieşit în număr mare pe străzile Barcelonei, luni, pentru a protesta faţă de condamnarea mai multor lideri separatişti catalani la nouă până la 13 ani în închisoare pentru rolul pe care l-au avut în tentativa de proclamare a independenţei regiunii Catalonia în 2017.

Curtea Supremă de Justiţie din Spania a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare pentru rolul pe care l-au avut în tentativa de proclamare a independenţei regiunii Catalonia în 2017. Alţi trei au fost găsiţi vinovaţi doar pentru nesupunere şi nu au fost condamnaţi la închisoare.

"100 de ani în închisoare în total. O atrocitate. Acum, mai mult ca înainte, este timpul să reacţionăm cum nu am mai facut-o. Pentru viitorul fiilor şi fiicelor noastre. Pentru democraţie. Pentru Europa. Pentru Catalonia",a declarat fostul premier al Cataloniei, Carles Puigdemont. Carles Puigdemont se află în exil în Belgia. În iulie 2018, Spania a renunţat la mandatele europene de arestare emise pentru Carles Puigdemont şi pentru alţi lideri catalani aflaţi în străinătate. Carles Puigdemont a fost ales eurodeputat în mai 2019, dar situaţia sa rămâne incertă, întrucât mandatul trebuie validat de autorităţile spaniole. Pentru validarea mandatului, Carles Puigdemont ar trebui să meargă în Spania, unde riscă să fie arestat.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.185 secunde