Liderii catalani rămân în arest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ținuți după gratii!

Liderii catalani rămân în arest

Externe 04 Decembrie 2017 / 14:57 774 accesări
Fostul vicepreședinte catalan Oriol Junqueras nu a primit dreptul de a părăsi arestul sub cauțiune

Fostul vicepreședinte catalan Oriol Junqueras nu a primit dreptul de a părăsi arestul sub cauțiune

Un judecător de instrucție spaniol a decis luni menținerea în arest preventiv a vicepreședintelui catalan destituit Oriol Junqueras și a altor trei inculpați în tentativa de secesiune a Cataloniei și eliberarea sub cauțiune a altor șase acuzați conform anunțului făcut de Curtea Supremă, instanța care se ocupă de acest caz. Acuzați de răzvrătire, Oriol Junqueras, fostul ministru de interne Joaquim Forn și liderii organizațiilor separatiste Asociația Națională Catalană (ANC), Jordi Sanchez, și Omnium Cultural, Jordi Cuixart, vor rămâne în închisoare din cauza riscului de recidivă, potrivit instanței.

Alți șase foști membri ai cabinetului catalan, închiși în așteptarea anchetei privind implicarea lor în declarația unilaterală de independență, ilegală, a guvernului regional, vor putea fi eliberați pentru o cauțiune de 100.000 de euro pentru fiecare, a decis judecătorul, în contextul în care campania electorală pentru alegerile regionale de la 21 decembrie va începe oficial luni la miezul nopții. Fostul lider catalan Carles Puigdemont și alți patru miniștri ai săi au fugit în Belgia, unde sunt audiați luni de un judecător însărcinat cu luarea unei decizii privind cererea Spaniei ca ei să fie extrădați.

Liderii catalani, care nu aveau decât o majoritate parlamentară fragilă, au organizat la 1 octombrie un referendum privind secesiunea regiunii, interzis de Curtea Constituțională a Spaniei, apoi, la 27 octombrie, au declarat unilateral independența. Guvernul spaniol a răspuns imediat și a plasat regiunea sub tutelă, a destituit guvernul regional și a dizolvat parlamentul regional pentru a convoca noi alegeri. Dintre cei 14 membri ai guvernului demis, 12 sunt candidați la scrutinul din 21 decembrie, inclusiv Carles Puigdemont, care susține că, în caz de victorie, va fi restabilit ca ''președinte legitim'' al executivului catalan.12
Pagina a fost generata in 0.1978 secunde