Liderii europeni au semnat DECLARAŢIA de la Sibiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În încheierea primei părți a Summit-ului informal de la Sibiu Liderii europeni au semnat DECLARAŢIA de la Sibiu
Politică 09 Mai 2019 / 16:06 1804 accesări 17 comentarii

Şefii statelor şi guvernelor UE şi liderii PPE, precum Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, au participat joi la Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care erau aşteptate decizii importante pentru viitorul UE.

Şefii de stat şi guverne din statele membre UE au adoptat Declaraţia de la Sibiu cu privire la viitorul Uniunii Europene, în cadrul Summitului de la Sibiu. Declaraţia conţine zece angajamente printre care o singură Europă, uniţi la bine şi la greu, protejarea democraţiei şi a statului de drept şi apărarea unei singure Europe. Un text care nu supără pe nimeni, tocmai prin faptul că nu conține decât generalități și ambiguități învelite în ambalajul strălucitor al promisiunilor și angajamentelor mobilizatoare, prin care europenilor trebuie să li se insufle, în prag de alegeri europarlamentare, convingeri (nesusținute de nicio statistică) de tipul "UE este lider încomerțul internațional"sau "UE conturează politica mondială" sau sloganuri care nu au corespondență în realitate de tipul "ne vom exprima la unison". Este o declarație adoptată de 27 de șefi de stat sau de guvern, în cadrul unui eveniment informal, lucru care arată și principala menire a acestui summit - scenă de manevră pentru campania electorală a europarlamentarelor... Redăm, în continuare, declarația adoptată ieri la Sibiu.

Declarația de la Sibiu

Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostrucomun. Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alegereprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, UE, cu valorileși libertățile sale ca forțămotrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională.Cu o populație carese ridică la aprox. jumătate de miliard de cetățeni și o piațăunică competitivă, UE este un lider încomerțul internațional și conturează politica mondială.Ne reafirmăm convingerea că, uniți,suntem mai puternici în această lume totmai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și dea ne crea unviitormai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vorajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:

- Vom apăra o singură Europă - de laest la vest și de la nord la sud. Înurmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni carevin în contrainteresului nostrucolectiv.

- Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate învremuri dificile și vomsta întotdeaunaalături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.

- Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.

- Vom continua să protejăm modul nostru deviață, democrația și statul dedrept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.

- Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.

- Vom respecta întotdeauna principiul echității,nu doarpe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintrenoi și îi vom ajuta întotdeaunape cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.

- Ne vom înzestra cu mijloacele potriviteambițiilor pe care leavem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.

- Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineriși vom construi o Uniune pregătită pentru viitor,capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.

- Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.

- Europa va fi unlider mondial responsabil.Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum arfi conservareamediului și combaterea schimbărilor climatice.

Deciziile pe carele luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât ceade ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită săîși îmbrățișeze viitorul ca un corpunitar.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1469 secunde