Liderul catalan Artur Mas, acuzat de... nesupunere civilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liderul catalan Artur Mas, acuzat de... nesupunere civilă

Externe 29 Septembrie 2015 / 16:22 357 accesări

Preşedintele separatist al regiunii spaniole Catalonia, Artur Mas, a fost convocat în justiţie, în vederea unei eventuale inculpări pentru nesupunere civilă, din cauza referendumului din 2014 privind independenţa faţă de Spania, au anunţat, ieri, surse judiciare. Preşedintele catalan a fost convocat de Înalta Curte din Catalonia pentru data de 15 octombrie. Citaţia a fost emisă la două zile după alegerile regionale de duminică din Catalonia, în urma cărora separatiştii au obţinut majoritatea absolută în Parlament. Artur Mas a fost convocat pentru organizarea referendumului simbolic din 9 noiembrie 2014 privind independenţa Cataloniei faţă de Spania, care a fost interzis de Tribunalul constituţional. Aproape 2,3 milioane de persoane au participat la consultarea simbolică din 2014, dintre care 1,9 milioane au votat pentru independenţă.

Alianţa separatistă condusă de Artur Mas a obţinut majoritatea celor 135 de mandate ale Parlamentului catalan, în urma unui scrutin catalogat de Mas drept un referendum pe tema despărţirii Cataloniei de Spania. Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni. Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat însă că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. ”Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei”, a declarat el.

Politicieni din UE au avertizat de asemenea că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro.

Citește și:

Separatiștii au câștigat alegerile în Catalonia

Vot istoric în Catalonia

Alegeri anticipate în septembrie, în Catalonia

Greșelile trecutului îl ajung din urmă pe Juan Carlos

Presa spaniolă face apel la dialog după consultarea privind independenţa Cataloniei12
Pagina a fost generata in 0.1391 secunde