Lipsa de fermitate în aplicarea legii este tot o expresie a somnului rațiunii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lipsa de fermitate în aplicarea legii este tot o expresie a somnului rațiunii
Politică 09 Martie 2018 / 14:14 1226 accesări 1 comentariu
Senatorul PSD de Constanța Tit-Liviu Brăiloiu:

Senatorul PSD de Constanța Tit-Liviu Brăiloiu: "Nici unui partid și nici unui om politic nu le este îngăduit să accepte nici măcar o singură clipă ceea ce numim „somnul rațiunii și al răspunderii politice”

Pe 7 martie, Senatorul PSD de Constanța Tit-Liviu Brăiloiu a prezentat în plenul Senatului o declarație politică intitulată “ Somnul rațiunii naște monștri” în care analizează fapte recente și atenționează că acceptarea manifestărilor antisociale, antidemocratice, a impunerilor absurde și a incitărilor la ură și anarhie nu face decât să permită ca toate acestea să se înmulțească exponențial.

Redăm, mai jos, integral, textul declarației.

„Tot în luna martie, dar cu 272 de ani în urmă, într-un sat din provincia Aragon, din nordul Spaniei, se năștea cel care avea să devină unul dintre cei mai de seamă pictori ai lumii: Francisco de Goya. Dar nu despre marele pictor doresc să vă rețin atenția în declarația politică de astăzi și nici despre operele sale găzduite de Muzeul Prado, ci despre celebra sa reflecție „Somnul rațiunii naște monștri”.

Dacă dezbaterea sensului profund al acesteia în opere teoretice a fost și rămâne benefică pentru progresul unei societăți democratice, cu totul altfel se pune problema când acesta excede cadrului teoretic și al reprezentărilor artistice și se materializează în stradă, în manifestări, atitudini și sloganuri care lovesc în însăși esența democrației, a statului de drept caracterizat prin supremația legii și a respectului față de lege.

În sens larg, într-o societate democratică, „somnul rațiunii” înseamnă de fapt somnul inteligenței și al rațiunii politice, somnul logicii și al respectului față de valorile care definesc statul de drept și instituțiile sale, înseamnă încurajarea urii și a unor sentințe care exced secolului XXI într-o Europă civilizată și într-o țară membră a Uniunii Europene.

Această trăire am avut-o văzând imagini de la așa-zisa manifestație de protest care a urmat după declarația în care ministrul Justiției a anunțat declanșarea procedurii de revocare din funcție a procurorului șef al DNA. În seara aceea, în Piața Victoriei, câțiva #rezist parcă teleportați din Evul Mediu timpuriu au ridicat în ștreangurile unei spânzurători reprezentările batjocoritoare ale președinților celor două Camere ale Parlamentului și a ministrului Justiției. Și pentru că nu li se păruse destul, au proclamat drept „călăi” pe înșiși președintele României și procurorul șef al DNA. În jurul acestor „justițiari”, într-o atitudine la fel de primejdioasă, câteva sute de simpatizanți aplaudau frenetic. Bineînțeles, televiziuni din multe țări transmiteau live imagini din capitala țării care dorește să fie acceptată în spațiul Schengen, alături de multe alte state europene civilizate !

Pentru orice om politic responsabil, ca și pentru orice alt om de bună-credință, imaginile spânzurătorii, mai ales simbolice, necesită un răspuns urgent la mai multe întrebări.

În primul rând, președintele țării este de acord cu imaginea de „călău” pe care i-au atribuit-o extremiștii din #rezist, precum și cu imaginea „spânzuraților” președinți ai Camerei Deputaților și Senatului? Până în acest moment, președintele nu a dat nici cel mai mic semn că l-ar deranja această postură, ceea ce mă determină să constat „somnul rațiunii” domniei-sale, deși este obligat de Constituție să medieze și să detensioneze societatea.

În al doilea rând, după multitudinea de abuzuri dovedite împotriva unor oameni nevinovați și alte încălcări flagrante ale legii de către unii procurori din subordinea sa, pentru care la recentul bilanț le-a adus laude împotriva evidenței faptelor reprobabile, de ce doamna procuror-șef al DNA dovedește un profund „somn al rațiunii” și nu declară public că nici domnia-sa și nici instituția pe care încă o mai conduce nu sunt „călăi” ai democrației, ai oamenilor politici și ai celor de afaceri, ai conducătorilor aleși democratic la nivel central și local, al oamenilor de artă, știință și cultură etc.?

În al treilea rând, de ce reprezentanții de frunte ai partidelor parlamentare din opoziție își dorm profund acest „somn al rațiunii” care naște astfel de „monștri” ? De ce oamenii politici ai opoziției parlamentare țin cu tot dinadinsul să demonstreze țării întregi somnul inteligenței, al culturii și al rațiunii politice, al bunului simț și nu se delimitează de acțiunile revanșarde ale acestor incitatori ?

Și nu în ultimul rând, de ce organele abilitate ale statului nostru democratic nu acționează cu promptitudine în sensul prevederilor OUG nr.31/2002, care interzice la art.2 lit. a), printre altele, „recurgerea la violență pentru schimbarea ordinii constituționale și a instituțiilor democratice” ? Apreciez că și timiditatea, lipsa de hotărâre și fermitate în aplicarea legii reprezintă tot o expresie a „somnului” rațiunii pentru care au fost create și împuternicite aceste instituții ale statului, având drept consecință apariția și îngăduirea acestor adevărate monstruozități.

Doamnelor și domnilor senatori,

Îmi exprim convingerea că nici unui partid și nici unui om politic, indiferent dacă în urma votului democratic sunt la guvernare sau în opoziție, nu le este îngăduit să accepte nici măcar o singură clipă ceea ce numim „somnul rațiunii și al răspunderii politice”, acesta ducând la indiferență și chiar la acceptarea manifestărilor antisociale, antidemocratice, a impunerilor absurde și a incitărilor la ură și anarhie.

Și ca să închei cu o metaforă, aș spune că doar trupul omului are voie și nevoie de odihnă, de destindere, de repaus, în timp ce mintea, rațiunea, inteligența, răspunderea, simțul civic nu pot „stinge lumina și trage obloanele” nici măcar o singură clipă. În caz contrar, „monștrii” atitudinilor și acțiunilor vădit antidemocratice se vor înmulți exponențial.”

Loading...
loading...

1 comentariu

Nelu 09:38:29 / 10 Martie 2018
La subiect

Am sa fac o traducere din limba romana în limba romana. Ne am saturat ca de cacat de infractori. Nu mai vrem infractori ori guvernul și senatul României colcăie de infractori. Ai inteleș Titi Brailoiu măcar acum după aceasta traducere. Redacția Telegraf a înțeles mă întreb. Noi nu putem muncii pe cât se fura. Averea lui Dragnea este egala dacă nu chiar o depaseste pe a lui Ion Tiriac. Dacă Tiriac are meritul pe deplin ca a adus ceva României Dragnea a păgubit o. Vreți sa spuneți ca prin avans lichidare și bonuri de masa a ajuns Dragnea la aceasta avere. BrailoiuLe infractorii sunt în guvernul și senatul României. Strada ți a spus ca NU vrea infractori eu ți am tradus din limba romana în limba romana.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2133 secunde