Locuitorii „Oraşului meu din mozaic“, creatori ai unui alt fel de cotidian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comunicat de presă Locuitorii „Oraşului meu din mozaic“, creatori ai unui alt fel de cotidian
Administrație, Educație 30 August 2019 / 10:56 1830 accesări 0 comentarii

„Oraşul meu din mozaic“ este un proiect care se situează, în cel mai fericit mod, la răscrucea dintre artă, societate, știință și meșteșug. Inițiativa profund originală a Fundației Metamorphosis a Universității „Ovidius“ din Constanța a debutat pe 20 august, se încheie pe 21 septembrie 2019 și este câștigătoarea “Procedurii de selecție pentru susținerea din fonduri financiare nerambursabile a organizării și derulării proiectelor nonprofit de interes general din domeniul tineret” a Primăriei Municipiului Constanța, finanțatorul proiectului în valoare de 120.000 de lei.

În sprijinul motivării şi în explicarea oportunităţii realizării proiectului „Oraşul meu din mozaic“ vom reitera faptul că acesta este, în mod evident, o iniţiativă profund originală, ce reuneşte sub auspiciile sale 21 de lucrări de artă, de la concept până la realizare, şi care face să relaţioneze, în cel mai fericit mod, funcţia socială a artei cu reprezentarea ei concretă, realizată de unii dintre cei mai importanţi factori sociali, tinerii.

În actualul context al globalizării, al prezervării, păstrării şi valorizării specificului naţional (Carta Albă a Uniunii Europene) şi, mai ales, local, publicul (în special unul atât de eterogen, cum este cel al Constanţei) are nevoie de noi tipuri de produse culturale, cât mai interesante și mai spectaculoase. De asemenea, arta trebuie să-şi modifice orientările şi să părăsească, atunci când poate, spaţiul galeriilor şi muzeelor, poposind acolo unde este mai multă nevoie de ea, chiar în mijlocul publicului spectator. „Oraşul meu din mozaic“ se înscrie în această linie, readucând în memoria colectivă a locuitorilor oraşului şi a turiştilor unul dintre cele mai vechi meşteşuguri ale lumii, care a dăinuit peste veacuri: tehnica de montaj a mozaicului şi secretele ei.

Reinterpretarea acestuia în spaţiul urban va creşte vizibilitatea şi va adăuga plus valoare Constanţei, ca destinaţie turistică şi culturală. Mai mult decât atât, fiecare dintre lucrările aflate în unele dintre cele mai importante zone ale oraşului vor alcătui o hartă de mari dimensiuni a poveştilor care se fac auzite în „Oraşul meu din mozaic“, înfrumuseţând spaţiile, dar şi spiritele şi sufletele celor care îşi duc existenţa în aceste spaţii.

Tinerii voluntari care participă la această inițiativă sunt locuitori ai „Orașului meu din mozaic” și curajoși creatori ai unul alt fel de cotidian, mai frumos, pentru diversele cartiere ale Constanței, ce vor să-și estetizeze spațiile comunitare și să învețe, în cadrul Masterclass-ului „Ucenicul mozaicar”, cum se face o lucrare de mozaic.

Pe această cale, organizatorii doresc să le mulțumească celor care au lăsat deoparte plaja și tentațiile verii și au urcat în mansarda Facultății de Arte pentru a face parte dintr-un frumos efort comun. Dintre tinerii voluntari, îi menționăm pe: Sorin Papadopol, Victoria-Cristiana Radu, Iulia-Mina Tömpe, Miana-CrinaEne, MateiBalcan, Daniel State, Anca Negrilă, Andreea Bodonea, Elena-Georgiana Andriș, Adelina-Valeria Măriuță, Cosmin Țone, Alina-Cristina Buzoianu, Andrei Niculae, Ovidiu-Eugen Rusu, Mihaela Tănase, Theo Teodorof.

Subtextul acestui demers este simplu: atragerea cât mai multor tineri către studiul artelor şi meşteşugurilor ei specifice şi aşezarea Constanţei pe harta turismului de lucrări de artă urbană, realizându-se, în acest fel, unul dintre cele mai importante obiective ale Fundaţiei Metamorphosis.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1448 secunde