Lovitură de maestru - Premierul Shinzo Abe câştigă detaşat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alegeri parlamentare anticipate în Japonia

Lovitură de maestru - Premierul Shinzo Abe câştigă detaşat!

Externe 22 Octombrie 2017 / 17:32 535 accesări
Premierul japonez, Shinzo Abe

Premierul japonez, Shinzo Abe

Premierul japonez conservator Shinzo Abe a repurtat o victorie detașată în alegerile legislative anticipate, potrivit primelor sondaje, câștigând astfel pariul său de a obține un nou mandat în fruntea celei de-a treia economii mondiale, pe fondul amenințărilor nord-coreene, relatează AFP. Coaliția formată de Partidul Liberal Democrat (PLD, de dreapta), al lui Abe, și de partidul Komeito (centru-dreapta) este pe cale să câștige 311 locuri din cele 465 ale Camerei inferioare, obținând astfel o majoritate de două treimi, potrivit estimărilor canalului privat TBS, bazate pe sondajele la ieșirea de la urne difuzate după ora locală 20.00 (11.00 GMT).

Aflat la putere de la sfârșitul anului 2012, după un prim mandat ratat în 2006-2007, Shinzo Abe, de 63 de ani, va putea astfel să rămână la conducere până în 2012 și să atingă recordul de longevitate al unui prim-ministru japonez. Înaintea acestor alegeri, coaliția sa guvernamentală dispunea de 318 locuri în Camera inferioară a Parlamentului, dar scandaluri repetate i-au afectat imaginea, făcând să se contureze riscul unei înfrângeri în alegerile legislativele prevăzute inițial peste un an. Și de aici decizia adoptată luna trecută de Abe de a declanșa alegeri anticipate pentru a profita de o opoziție fragmentată, cât mai era timp.

Odată cu noua sa majoritate confortabilă, el va fi încă și mai mult legitimat în fermitatea sa afișată față de Coreea de Nord, care a lansat deja două rachete pe deasupra arhipelagului nipon. Abe este favorabil poziției aliatului american, care constă în menținerea "tuturor opțiunilor" în perspectivă, inclusiv cea militară împotriva Phenianului. În urma unei scurte campanii de 12 zile, centrată pe economie și problema nord-coreeană, milioane de japonezi au înfruntat duminică ploi torențiale, generate de apropierea unui puternic taifun.

Dacă intemperiile nu au perturbat logistica scrutinului, ele ar putea să fi favorizat absenteismul deși în Japonia este posibil să se voteze cu mai multe zile înainte. Circa 21,4 milioane de alegători din cei aproximativ 100 de milioane de japonezi cu drept de vot au votat astfel înainte de duminică, ceea ce constituie un record.

Partidul speranței, creat recent și condus de carismatica guvernatoare a Tokyo, Yuriko Koike, ar urma să obțină 50 de locuri, potrivit TBS. Adică mai puțin decât cealaltă principală formațiune de opoziție, Partidul Democrat Constituțional, care ar câștiga 58 de locuri. "Cred că rezultatul va fi foarte sever", a declarat Koike duminică după primele sondaje realizate la ieșirea din birourile de votare, în timp ce ea se afla la Paris pentru a asista la o conferință internațională a primarilor angajați împotriva poluării atmosferice. "Motivele înfrângerii ar trebui examinate ulterior, dar trebuie să cer scuze alegătorilor dacă cuvintele mele și conduita mea i-au deranjat", a adăugat ea, fără să se exprime clar cu privire la viitorul său la conducerea formațiunii: "În calitate de fondatoare a partidului, îmi voi asuma responsabilitățile". Această femeie cu orientare de dreapta, în vârstă de 65 de ani, o fostă vedetă de televiziune, fost ministru în guvernul Abe și la fel de naționalistă ca și acesta, și-a văzut cota de popularitate prăbușindu-se pentru că nu s-a prezentat în Parlament, într-o țară în care Constituția impune ca premierul să fie ales printre deputați și senatori. "Victoria PLD se datorează pur și simplu faptului că opoziția nu a putut să formeze un front unit", a declarat politologul Mikitaka Masuyama, de la Institutul național pentru studii politice.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1765 secunde