Lucruri pe care nu le știai despre creierul uman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Psihologul dezvăluie misterele minții noastre

Lucruri pe care nu le știai despre creierul uman

Ştiință 11 Aprilie 2016 / 16:43 1760 accesări

Psihologul Alexandru Pleșea: ”Orice spunem sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum: eu vreau asta”.

Psihologul Alexandru Pleșea: ”Orice spunem sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum: eu vreau asta”.

Creierul uman este o mașinărie complexă, care poate face lucruri uimitoare atâta timp cât este antrenat zilnic. Psihologul Alexandru Pleșea, cunoscut ca „Antrenorul Minții”, consideră că mintea este cel mai avansat element care ne definește și că, pe măsură ce vom înțelege mai multe despre ea, vom avea o viață mai simplă, mai limpede și vom avea mai multă încredere în propria persoană. Specialistul afirmă că sunt 10 lucruri pe care nu le ştim despre cum funcţionează creierul uman. ”Mintea percepe mai degrabă tabloul general şi lucrează cu simboluri, de aceea ne este foarte greu să memorăm, spre exemplu, poezii cuvânt cu cuvânt, dar ne este mult mai accesibil să “înregistrăm” mental un film”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea.

ELIMINĂ GÂNDURILE NEGATIVE Mintea nu poate procesa gânduri formulate negativ. ”Orice spunem sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum: eu vreau asta. Mai simplu spus, dacă eu aş spune “nu vreau să se întâmple asta”, mintea mea subconştientă va elimina negaţia şi va percepe situaţia în felul “vreau să se întâmple asta”“, consideră specialistul. În plus, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru, mintea menține percepțiile de la o vârstă tânără până la o vârstă adultă. De asemenea, mintea ne ajută în diferite situații, însă pentru asta are nevoie de direcții. ”În viaţa noastră există două tipuri de situaţii în care mintea noastră funcţionează: situaţiile în care construim şi situaţiile în care se activează instinctul de autoconservare. În ultimul caz, atunci când un pericol devine iminent, mintea noastră creează un software care ne ajută să luăm decizii automate în fiecare zi”, a explicat Alexandru Pleșea.

NU RĂMÂNEM NICIODATĂ ÎN PANĂ DE GÂNDURI Mintea noastră generează zilnic mai mult de 60.000 de gânduri, iar informația circulă cu o viteză de aproximativ 400 de kilometri pe oră. Mai mult decât atât, creierul nostru procesează non-stop toate aceste informații, așa că nu există momente în care mintea noastră este în repaos. ”Secretul este că, atunci când mintea noastră este invadată numai de gânduri pozitive, atunci avem o paletă mult mai largă de acţiuni constructive pe care le putem pescui şi le putem pune în aplicare în vieţile noastre”, afirmă psihoterapeutul Pleşea. Chiar dacă își dorește să învețe în permanență și are nevoie de gânduri constructive pentru a reuși să facem tot ce ne propunem, mintea noastră are tendința de a utiliza cât mai puține cunoștințe și resurse posibile, pentru a-și conserva energia pentru sarcini urgente. Psihoterapeutul Pleşea crede că regula de 10% folosit din creierul nostru este un mit şi apare doar la ElectroEncefalogramă. În opinia specialistului, situaţia este diferită, iar o persoană normală îşi foloseşte mai mult de 10% din creier. “Desigur, o persoană normală nu îşi foloseşte toate funcţiile creierului simultan. Nu ar fi fizic posibil deoarece ne-am scurtcircuita creierul”, susține specialistul. Mai mult decât atât, pentru a accesa mai ușor amintirile, creierul nostru folosește toate simțurile: vederea, mirosul, auzul, gustul și atingerea. Astfel, toate aceste amintiri create de cele 5 simţuri vor ajunge în subconştientul nostru şi rămân stocate pentru a le putea accesa oricând vom trăi experienţe asemănătoare.



12