Lui Constantinescu i-ar putea fi anulată condamnarea din dosarul CMZ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se pregătește rejudecarea procesului?

Lui Constantinescu i-ar putea fi anulată condamnarea din dosarul CMZ

Justiție 08 Decembrie 2016 / 17:28 2349 accesări

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au făcut un prim pas pe calea rejudecării dosarului în care fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre dosarul privind finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, a cărui sentință ar putea fi radical modificată dacă dosarul se va întoarce în instanță. Această ipoteză este tot mai plauzibilă după ce judecătorii ICCJ au admis în principiu recursul în casație formulat împotriva deciziei definitive în urma căreia Constantinescu a fost încarcerat.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au admis în principiu miercuri, 7 decembrie, recursul în casație înaintat de fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu în dosarul "CMZ", în care a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Decizia de admitere în principiu a recursului a fost publicată joi, 8 decembrie.

DECIZIA CARE AR PUTEA SCHIMBA HOTĂRÂREA DE CONDAMNARE

Amintim că, în acest dosar, Constantinescu a fost condamnat pentru subfinanțarea Centrului Militar Zonal Constanța și a fost condamnat definitiv. În urma deciziei ICCJ, magistrații vor judeca recursul care poate modifica sau poate anula hotărârea de condamnare. Redăm integral minuta deciziei magistraților Curții Supreme: „Admite, în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel împotriva deciziei penale nr.768/P din 29.06.2016 pronunţate de Curtea de Apel Constanţa - Secţia Penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr. 821/36/2015. Trimite cauza în vederea judecării recursului în casaţie completului C8, în compunere de 3 judecători. Fixează termen de judecată în şedinţă publică la data de 11.01.2017, ora 9.00, când se va discuta cererea de suspendare a executării hotărârii. Dispune citarea recurentului inculpat Constantinescu Nicuşor Daniel şi a intimatei părţi civile Ministerul Apărării Naţionale - Statul Major General. Emite adresă la Baroul Bucureşti în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru recurentul inculpat. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”.

BUCUREȘTI - HĂIS, CONSTANȚA - CEA

Interesant este că hotărârea ICCJ vine la aproape o lună și jumătate după ce judecătorii Curții de Apel Constanța au respins contestația în anulare depusă de Constantinescu în același dosar. La fel ca și recursul în casație, contestația în anulare este o cale extraordinară de atac, care ar fi putut anula sau schimba sentința de condamnare.

Citește și:

Recursul în casație în dosarul „CMZ“, trimis la Instanța Supremă după trei luni

Judecătorii au respins cererea de rejudecare a dosarului „CMZ“12
Pagina a fost generata in 0.2866 secunde