Lupii ar putea fi aduși să vâneze șacalii, ale căror atacuri sunt tot mai frecvente în Dobrogea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lupii ar putea fi aduși să vâneze șacalii, ale căror atacuri sunt tot mai frecvente în Dobrogea

Eveniment 28 Ianuarie 2023 / 21:17 1494 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Atacurile şacalilor asupra turmelelor de oi și capre din Dobrogea au devenit tot mai frecvente în ultimii ani.

Inițial prezent în Dobrogea de Sud, şacalul a profitat de campania comunistă de exterminare a lupului din zonele de câmpie și din Delta Dunării. A ajuns astfel să ocupe rolul lupului în lanțul trofic din aceste regiuni.

Numărul şacalilor a crescut de 7 ori în ultimii 15 ani. Acum ei pot fi găsiți din Banat până în Moldova.

Specialiștii de la Administrația Parcului Național Munții Măcinului au propus un proiect pilot de reducere naturală a numărului de şacali, prin reintroducerea a 5-6 lupi din Munții Vrancei. În prezent, se va face un studiu pe o durată de doi ani.

Soluţia este de a reface lanţul trofic. Nişa ecologică trebuie să cuprindă din nou, acolo unde istoric a existat, ca specie-umbrelă, lupul. Simpla prezenţă a unei haite de lupi inhibă în special în perioada de împerechere şi reproducere hormonal activitatea şi comportamentul de la împerechere al femelelor de şacal, astfel încât femela de şacal nu va mai face şase, chiar uneori nouă pui, ci doi sau poate niciunul, a declaratViorel Roșca, director Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului.

Specialiștii promit că nu se va merge mai departe dacă nu se obține sprijinul comunităților locale din zonă.

România nu este singura țară care se confruntă cu efectele negative ale creșterii numărului de şacali. În alte țări, precum Grecia și Spania, reintroducerea lupului a redus efectivele de şacali la cote controlabile.

Sursa: Știrile TVR



Ştiri recomandate

12