Lupta pentru funcţii în PSD. Cum se împart taberele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Înainte de congresul de săptămâna viitoare Lupta pentru funcţii în PSD. Cum se împart taberele
Politică 23 Iunie 2019 / 15:29 310 accesări 0 comentarii

Viorica Dăncilă, alături de Daniel Suciu şi Marius Dunca, în opoziţie cu garda veche din partid, care încearcă să obţină susţinere. Este situaţia din PSD înainte de congresul de săptămâna viitoare. Despre împărţirea funcţiilor s-a discutat şi la întâlnirea informală de la Neptun, din weekend.

La întâlnirea informală a liderilor din PSD de la Neptun, membri mai vechi au dorit să obţină susţinerea premierului pentru funcţiile de preşedinte executiv şi secretar general în PSD, potrivit unor surse social-democrate. Însă liderul interimar al PSD i-a susţinut două figuri tinere. Astfel, vicepremierul Daniel Suciu a fost sprijinit de premier pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, iar Marius Dunca, fost ministru al Tineretului, a fost susținut pentru cea de secretar general.

Vicepremierul Daniel Suciu a confirmat pe Facebook că va candida, la congresul din 29 iunie, pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, spunând că demersul său are loc într-un moment important pentru partid. Pentru aceeaşi funcţia şi-a anunţat candidatura şi Daniel Florea, primarul Sectorului 5.

Pentru funcţia de secretar general şi-au anunţat candidatura şi Codrin Ştefănescu, care a mai deţinut acest post, liderul PSD Constanţa Felix Stroe, dar şi fostul consilier local la Primăria Sectorului 5, Cătălin Stochiţă.

Social democraţii au discutat şi despre candidatul care va fi propus pentru prezidenţiale. Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a transmis în şedinţa informală de la Neptun că vrea să intre în cursa pentru desemnarea prezidenţiabilului PSD. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, după şedinţă, că sondajele vor fi demarate săptămâna viitoare, iar listele sunt până în acel moment deschise. Alţi social democraţi care şi-au anunţat intenţia de a fi testaţi şi care vor intra în sondaje sunt: Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.

Şedinţa de la malul mării nu a fost lipsită de momente tensionate, spun sursele politice. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, ar fi transmis că a obţinut un scor mic în judeţ în mod intenționat, tocmai pentru a provoca o schimbare la nivelul conducerii partidului.

Ulterior, Oprişan a fost protagonistul unui schimb dur de replici cu Marcel Ciolacu. Întrebată de tensiunile din această şedinţă dintre cei doi, premierul a răspuns după şedinţă: "că sunt păreri divergente e normal, şi în familie putem avea opinii diferite. Nu trebuie să vorbească un singur coleg şi toţi să fie de acord. Au existat discuţii nu numai între Oprişan şi Ciolacu, au existat opinii diferite, dar la final toţi vom merge în aceeaşi direcţie".

La Neptun nu au fost prezenţi Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu. Absent şi el de la şedinţă, Cătălin Rădulescu a transmis sâmbătă o scrisoare deschisă critică la adresa mai multor lideri care se dezic acum de Liviu Dragnea.

"Nu eraţi voi cei mai buni oratori susţinători ai deciziilor, ca doar eram acolo (chiar dacă nu eram membru CEx) şi v-am văzut pe fiecare, sau atunci era bine pentru ca interesele voastre personale erau satisfăcute? Pai tu, Oprişane nu erai? Tu Zetea, care acum ai devenit un mare critic al modificărilor codurilor penale şi ale legilor justiţiei, nu erai tu oratorul principal care susţineai tot în CEx? Tu obraznicule de Negoiță, îţi aminteşti cum la unul din CEx-uri spuneai cât de mult îl îndrăgeşti tu pe Dragnea? Am înţeles, acum v-ati împărţit din nou pe găşti şi vreţi sa luaţi câte o bucată", a scris Rădulescu.

Social-democraţii se vor reuni în Congres weekendul viitor, pe 29 iunie, pentru alegerea preşedintelui, a preşedintelui executiv şi a secretarului general.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2506 secunde