LUPTĂ pentru însănătoșirea sistemului sanitar! Medicii au consultat pro bono!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără trimiteri și rețete medicale

LUPTĂ pentru însănătoșirea sistemului sanitar! Medicii au consultat pro bono!

Sănătate 03 Ianuarie 2018 / 17:44 2111 accesări

Președintele Asociației Medicilor de Familie ”Tomis”, dr. Laura Condur, pentru „Telegraf“: ”Să sperăm că totul se va termina cât mai curând pentru că nu ne dorim ca pacienții să aibă de suferit. Ne bucurăm că ei (pacienții - n.r.) au fost înțelegători.

Președintele Asociației Medicilor de Familie ”Tomis”, dr. Laura Condur, pentru „Telegraf“: ”Să sperăm că totul se va termina cât mai curând pentru că nu ne dorim ca pacienții să aibă de suferit. Ne bucurăm că ei (pacienții - n.r.) au fost înțelegători.

Medicii de familie au arătat de ceva timp că au ajuns la capătul răbdării și au promis că vor lua măsuri radicale, de această dată, ceea ce s-a și întâmplat. Încă din 22 decembrie 2017, ei au anunțat public că refuză să mai aibă un dialog al surzilor, așa că vor acționa în consecință. ”Ne dorim să ne practicăm meseria de doctori, nu de administratori ai sistemului. Dorim dialog adevărat...”, spuneau medicii. Era mai mult decât evident că momentul zero în medicina de familie se va produce cât de curând. Și iată că s-a ajuns și la această stare de fapt! Pacienții au fost consultați pro bono, dar nu au mai primit rețete și trimiteri medicale.

Medicii de familie au arătat de ceva timp că au ajuns la capătul răbdării și au promis că vor lua măsuri radicale, de această dată, ceea ce s-a și întâmplat. Încă din 22 decembrie 2017, ei au anunțat public că refuză să mai aibă un dialog al surzilor, așa că vor acționa în consecință. ”Ne dorim să ne practicăm meseria de doctori, nu de administratori ai sistemului. Dorim dialog adevărat şi refuzăm să mai avem un dialog al surzilor”, spuneau medicii. Era mai mult decât evident că momentul zero în medicina de familie se va produce cât de curând. Și iată că s-a ajuns și la această stare de fapt!

MOMENT ZERO ÎN MEDICINA DE FAMILIE

”Decidenții noștri nu au înțeles nici până în acest moment că Asistența Medicală Primară poate fi asul din mâneca unei guvernări care ar dori schimbarea și reforma adevărată în sănătate.O ambiguitate legislativă construită în ani a împiedicat medicii de familie să aibă o relație contractuală normală, cu suport legal afișat la timp în transparență legislativă, cu pregătirea contractării conform celor prevăzute în hotărârea de guvern care reglementează Contractul-cadru și cu buget definitivat la timp. În fiecare an am fost împinși să semnăm acte adiționale cu mare întârziere pentru a asigura continuitatea actelor medicale și mai nou, raportarea lor în sistemele informatice”, potrivit unui comunicat al Societății de Medicină de Familie. Oficialii medicilor de familie au anunțat că de această dată au decis să renunțe la practicile păguboase. Alături, medici de familie și pacienți, ei au solicitat o schimbare serioasă și responsabilă de paradigmă, pentru ca sistemul de sănătate să aducă în atenție ceea ce îl definește - sănătatea pacientului, prin trei puncte esențiale, și anume: 1. Asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației din României; 2. Creșterea finanțării medicinii de familie, pentru echilibrarea finanțării în sistemului public de sănătate; 3. Recunoașterea importanței rolului medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.

JUMĂTATE DINTRE MEDICI LUCREAZĂ ÎN AFARA CONTRACTELOR!

”Așa cum s-a anunțat deja, începând de la 1 ianuarie, medicii de familie au decis să renunțe la prelungirea actualelor contracte prin acte adiționale, astfel că de pe 3 ianuarie, cel puțin jumătate lucrează deja în afara acestor contracte. Menționăm că în ciuda deschiderii de a face modificări de substanță în ceea ce privește Asistența Medicală Primară, astăzi medicii de familie au primit doar promisiuni neonorate, cosmetizarea discretă a viitorului contract-cadru, refuzul de a ajusta legislația în vederea îmbunătățirii condițiilor de exercitare a profesiei, tărăgănarea modificării protocoalelor de prescriere, în ciuda faptului că reprezentanții medicilor de familie au oferit soluții practice, rapide, coerente, în timp record”, potrivit documentului citat.

SUSȚINERE!

Protestul medicilor de familie este susținut de Colegiul Medicilor din România (CMR), de sindicatuli Promedica, unele Colegii județene ale medicilor precum și de principalele asociații de pacienți din România. Medicii de familie aduc la cunoștiința opiniei publice pe această cale că își mențin punctele de vedere și principalele revendicări, în ciuda numeroaselor tentative de intimidare, hărțuire, insistență din partea caselor județene de asigurari de sănătate. Nu în ultimul rând, medicii de familie au transmis problemele lor și Președinției României, singurul for care mai poate atrage atenția în acest moment asupra bugetului total insuficient alocat AMP, asumată ca prioritate în Strategia națională. ”Este vorba de fapt despre a continua lupta pentru însănătoșirea sistemului românesc de sănătate și implicit a populației”, completează oficialii medicilor de familie.

REACȚIA CNAS!

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a avut primele reacții privind nemulțumirile medicilor de familie. Într-un comunicat oficial al CNAS se arată că, până la sfârșitul anului 2017, peste 60% dintre medicii de familie aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate au semnat actele adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, iar programul de lucru al caselor a fost prelungit astfel încât să poată fi semnate aceste acte adiţionale, pentru a asigura continuitate în acordarea asistenţei medicale. „Vom prelungi programul de lucru ori de câte ori va fi necesar și vom acordă toată asistența medicilor de familie pentru ca aceștia să poate semna acordurile de prelungire în timp util”, a declarat președintele CNAS, Laurențiu Teodor Mihai, în documentul citat. În același timp, CNAS face toate demersurile care țin de atribuțiile instituției pentru menținerea continuităţii asistenței medicale furnizate asiguraților și solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienții pe care-i au în îngrijire.

MESAJ SENSIBIL!

Șeful CNAS încheie comunicatul instituției printr-un apel sensibil adresat medicilor de familie. „Am încredere în profesionalismul medicilor de familie și am convingerea că majoritatea acestora nu-și vor uita legământul profesional și datoria față de pacienți.”, spune Laurenţiu Teodor Mihai. Tot el subliniază că, „din păcate, unii lideri ai organizațiilor profesionale sugerează că pacienții medicilor de familie - vârstnici cu multiple probleme de sănătate, copii, bolnavi cronici - au fost lăsaţi să sufere din cauza unor revendicări ale acestora, cu toate că au fost rezolvate o mare parte din solicitările care ţin de CNAS, iar finanțarea pentru medicina de familie înregistrează cea mai mare creştere alături de asistenţa medicală pentru specialităţi clinice”.

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII CERE SCUZE PACIENȚILOR!

Ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, cere scuze, public, pacienților, și consideră total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința oamenilor în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuții constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienților și a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. ”Mă bucur, totuși, că o mare parte dintre medicii de familie au înțeles dorinta noastră de a găsi soluții și măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienții pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanență și în cel al serviciilor de urgență”, a declarat demnitarul, citat într-un comunicat. În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le-a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în ianuarie 2018. Ministrul a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență sa fie prezentate până la 10 ianuarie.

BUGET SUPLIMENTAT

Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%). Mai mulți bani va primi și personalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență, se arată în documentul citat. Astfel, în 2018, medicii de familie care lucrează în centrele de permanență vor beneficia de o creștere a tarifului orar de la 12,8 lei/oră cât este în prezent la 40 lei/oră. Tariful orar pentru asistenții medicali care lucrează în regim de gardă va crește de la 8 - 10 lei/oră cât este în prezent la 20 - 22,5 lei/oră. „Centrele de permanență sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale și cele defavorizate, acolo unde accesul pacienților la serviciile de asistență medicală este dificil. Am propus o creștere a tarifului orar la 40 lei/oră deoarece acesta nu a mai fost crescut din anul 2011, nici chiar în anii 2015 și 2016 cu ocazia creșterilor salariale din sistemul de sănătate. Există riscul migrației medicilor și desființării centrelor de permanență, fiind redus astfel accesul pacienților la servicii medicale de bază. Impactul bugetar pentru realizarea acestor majorări este de 180.000 mii lei pentru 2018 și va fi suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul. Tot el a subliniat că au crescut și sumele alocate pentru cheltuieli de administrare și funcționare ale centrelor de permanență de la 6.4 lei/oră/medic cât este în prezent la 20 lei/oră/medic și a sumei alocate pentru medicamentele și materialele sanitare din trusele de urgență ale medicilor de la 2,1 lei/oră/medic cât este în prezent la 4 lei/oră/medic.

FONDURI EUROPENE

De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții. În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare. “Reafirm cu tărie că lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, în slujba cărora ne aflăm cu toții, autorități și medici”, a declarat ministrul Sănătății.

CONCRET! CONSULTAȚII PRO BONO!

În țară, medicii de familie care nu au semnat până miercuri, 3 ianuarie, actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate au acordat consultaţii pro bono, însă nu au eliberat reţete pentru medicamente compensate sau gratuite ori trimiteri pentru servicii decontate de CNAS, potrivit legii.

ȘI LA CONSTANȚA

Și la Constanța, potrivit declarațiilor președintelui Asociației Medicilor de Familie ”Tomis”, dr. Laura Condur, recomandarea către medicii de familie a fost să consulte pacienții pro bono, dar să nu elibereze trimiteri medicale sau rețete (acestea fiind prevăzute în contractul cu CNAS, deci recomandarea a fost făcută către colegii care nu au semnat actele adiționale ale contractului). ”Să sperăm că lucrul acesta se va termina cât mai curând pentru că nu ne dorim ca pacienții să aibă de suferit. Ne bucurăm că ei (pacienții - n.r.) au fost înțelegători; am discutat cu ei, dacă problemele lor puteau fi temporizate, au înțeles. Ba chiar ne susțin în demersul nostru pentru că văd și ei câte probleme întâmpinăm, multe dintre ele se răsfrâng și asupra lor”, a declarat, pentru ”Telegraf”, dr. Laura Condur. Și reprezentanții medicilor de familie din Constanța, la fel ca și ceilalți colegi din alte județe, speră ca în cel mai scurt timp să se așeze la masa dialogului, iar lucrurile în medicina primară să intre pe un făgaș normal, pentru că nimeni nu dorește ca în medicina de familie să troneze haosul.



12