Lupte dure între forţele armate din Yemen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Morţi şi răniţi pe străzile din Aden

Lupte dure între forţele armate din Yemen

Externe 28 Ianuarie 2018 / 17:19 505 accesări
Yemen este devastat de trei ani de un război civil

Yemen este devastat de trei ani de un război civil

Preşedintele Yemenului a ordonat duminică tuturor unităţilor sale militare să înceteze imediat focul, după luptele sângeroase care au izbucnit cu forţele separatiste în Aden, oraş din sudul ţării. Confruntările care au avut loc duminică între armata guvernamentală yemenită şi forţele separatiste la Aden s-au soldat cu cel puţin 15 morţi, dintre care 3 civili, potrivit unui bilanţ realizat pe baza unor surse de la patru spitale din această ţară. Un conflict dur are loc de o săptămână între separatiştii reprezentanţi de un „Consiliu de tranziţie din sud” şi forţele guvernului condus de Abd Rabbo Mansour Hadi. Situaţia a degenerat duminică dimineaţa, când armata loialistă a încercat să împiedice manifestaţiile antiguvernamentale, iar forţele separatiste au cucerit sediul provizoriu al guvernului în Aden.

Militarii saudiţi şi ai Emiratelor Arabe Unite care fac parte dintr-o coaliţie prezentă din 2015 în Yemen în susţinerea guvernului nu au intervenit până acum în conflictul din Aden. În după-amiaza zilei de duminică, avioane ale coaliţiei au survolat acest oraş portuar, paralizat în totalitate ca urmare a luptelor şi manifestaţiilor antiguvernamentale. Fostul guvernator al Adenului, Aidarous al-Zoubaidi, destituit în aprilie 2017 de Hadi, a anunţat în mai înfiinţarea unui Consiliu de tranziţie în sud, sub preşedinţia sa, pentru a conduce provinciile din sud şi a le reprezenta în interiorul şi exteriorul ţării.

Emiratele Arabe Unite au intervenit în conflict şi susţin o forţă denumită „Centura de securitate”, care sprijină Consiliul de tranziţie al lui Zoubadi. Mişcarea sudistă separatistă este foarte puternică, iar de anul trecut relaţiile sale cu guvernul, care s-a repoziţionat la Aden după ce a fost alungat în septembrie 2014 din capitala Sanaa, cucerită de rebelii houthi susţinuţi de Iran, sunt extrem de tensionate.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2613 secunde