Lyon și Beșiktaș sunt excluse din Cupele Europene, dar pedeapsa e cu „suspendare“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lyon și Beșiktaș sunt excluse din Cupele Europene, dar pedeapsa e cu „suspendare“

Sport 20 Aprilie 2017 / 18:17 611 accesări
Olympique Lyon abordează returul de la Istanbul la adăpostul unei victorii la un gol diferență

Olympique Lyon abordează returul de la Istanbul la adăpostul unei victorii la un gol diferență

Comisia de Disciplină a UEFA a anunțat că Olympique Lyon și Beșiktaș Istanbul vor fi excluse din următoarea competiție europeană la care se vor califica, cu o perioadă de probațiune de doi ani, în urma incidentelor produse la meciul de săptămâna trecută din turul sferturilor de finală ale Europa League. Sancțiunea ar intra în vigoare dacă ar avea loc noi incidente la meciurile disputate de Lyon și Beșiktaș în următoarele două sezoane în competițiile europene. În plus, cele două cluburi au fost amendate cu câte 100.000 de euro.

Forul fotbalistic european a deschis vineri proceduri disciplinare împotriva lui Lyon și Beșiktaș, după violențele din tribune și invadarea terenului de către spectatori. Lyon a fost vizat mai ales pentru deficiențele organizatorice, legate de separarea suporterilor turci de cei ai echipei gazdă. Clubului francez i s-a reproșat, de asemenea, invadarea terenului de către fani, „după cel de-al doilea gol marcat de Olympique Lyon”. Beșiktaș a dat socoteală pentru „lansarea de proiectile din tribune”, precum și pentru incidentele provocate de fanii săi.

Meciul de pe stadionul Parc OL din Lyon a debutat cu o întârziere de 45 de minute, din cauza invadării terenului de joc de către suporterii lui Olympique aflați la peluza sud. Aceștia au dorit să se protejeze de proiectilele și petardele lansate din tribune de fanii turci. Confruntările dintre fanii celor două formații au început în afara stadionului, cu două ore înaintea jocului, continuând apoi în tribune. Între 15.000 și 20.000 de suporteri turci, majoritatea veniți din Franța sau din țările vecine, s-au amestecat printre cei 35.000 de spectatori, pe lângă cei 3.000 de fani veniți de la Istanbul și cărora le-a fost rezervat un sector special în tribune.

Săptămâna aceasta, un suporter turc al echipei din Istanbul a fost condamnat la două luni de închisoare în Franța după incidentele de la meciul cu Olympique Lyon. Suporterul în vârstă de 27 de ani, născut în Germania, a participat la incidentele care au avut loc în afara stadionului, înainte de meci, alături de alţi 30 de fani. Aflat în stare de ebrietate, fanul a fost filmat de camerele de supraveghere în momentul în care voia să lovească un steward. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, el nu va avea voie să intre pe teritoriul francez timp de doi ani.

Returul din sferturile Europa League este programat joi, la ora 22.05, la Istanbul, iar niciunui suporter francez nu îi este permis să asiste la partidă. Jocul din tur Lyon - Beșiktaș s-a terminat cu scorul de 2-1 (Tolisso 83, Morel 85 / Babel 15), după ce turcii au condus în deplasare până în minutul 83!

BEȘIKTAȘ VA FACE APEL ÎMPOTRIVA SANCȚIUNII UEFA

Echipa turcă a anunțat că va face apel împotriva sancțiunii dictate de UEFA după incidentele de la Lyon, din 13 aprilie. „Sancțiunea nu poate fi considerată echitabilă și nici nu poate fi acceptată. Nu este nimic de spus în legătură cu această decizie scandaloasă. Acest lucru arată cât de părtinitoare este decizia UEFA, care ne pune pe picior de egalitate cu Lyon pentru incidente de care nu am fost responsabili. Nu este posibil să acceptăm asta, deoarece poliția din Lyon ar trebui făcută responsabilă pentru incidentele care au avut loc. Nu este doar problema clubului Beșiktaș, ci a întregii Turcii”, a declarat Metin Albayrak, purtătorul de cuvânt al clubului Beșkitaș.

Președintele clubului Olympique Lyon, Jean-Michel Aulas, a afirmat în schimb că decizia UEFA este una echitabilă și meritată. „Vom vedea dacă vom face apel. Însă, la o primă analiză, este o sancțiune pe care ne-o asumăm”, a precizat Aulas.

Taguri articol


12