M. BRITANIE: Conservatorii pierd majoritatea! Se cere demisia Theresei May

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
ALEGERI 2017:

M. BRITANIE: Conservatorii pierd majoritatea! Se cere demisia Theresei May

Externe 09 Iunie 2017 / 07:00 1884 accesări

46,9 milioane de britanici din peste 65 de milioane au avut posibilitatea să voteze, joi, în cadrul alegerilor parlamentare la care participă 3.304 candidaţi, în 650 de circumscripţii electorale. Conservatorii au cele mai multe voturi, dar ar putea pierde majoritatea parlamentară.

Partidul lui Theresa May, care a convocat acest scrutin anticipat pentru a-şi consolida majoritatea de 330 de mandate, a obţinut doar 308 mandate - cu 12 mai puţin ca în fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 634 de circumscripţii, şi nu mai poate obţine 326 de mandate şi o majoriate.

Acest prag de 326 de mandate i-ar fi permis să-şi păstreze majoritatea absolută în Parlament.

Conservatorii britanici au obţinut în alegerile legislative de joi 301 mandate - cu zece mai puţin decât fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 624 de secţii de votare, laburiştii 256 - cu 30 mai multe -, liberal-democraţii 12 - cu cinci mai multe -, iar SNP 34 - cu 18 mai puţine, potrivit The Guardian.

Britanicii au votat timp de 15 ore în alegerile anticipate convocate de premierul Theresa May pentru a-şi întări majoritatea parlamentară şi a elimina orice opoziţie înainte de începerea negocierilor pentru Brexit. Primele exit-poll-uri sugerează pierderea majorităţii parlamentare de către conservatorii Theresei May şi un blocaj politic în Camera Comunelor chiar înainte de începerea negocierilor pentru Brexit. Lira sterlină a început să se prăbuşească prin comparaţie cu dolarul şi euro, imediat după anunţarea previziunilor. Autorităţile electorale au numărat până în acest moment rezultatele din 450 din cele 650 de circumscripţii, iar 205 laburişti şi 191 de conservatori vor intra în legislativ.

Jeremy Corbyn a lansat vineri dimineaţă critici dure la adresa premierului conservator, cerându-i să plece de la guvernare după ce rezultatele parţiale şi proiecţiile mass-media indică o pierdere a majorităţii conservatoare şi un mare eşec pentru Theresa May, care a convocat anticipatele în speranţa de a-şi întări mandatul parlamentar pentru negocierea Brexit-ului, transmite The Telegraph.

205 laburişti şi 191 de conservatori vor intra în legislativ după numărarea rezultatelor din 450 de circumscripţii.

THERESA MAY NU MAI ARE CAPACITATEA DE A-ȘI IMPUNE LINIA ÎN DISCUȚIILE PENTRU BREXIT

Pierzând majoritatea absolută în Parlament, conform estimărilor, premierul conservator nu numai că a ratat pariul de a-și consolida autoritatea, ci a slăbit capacitatea de a-și impune linia în discuțiile cu Bruxellesul, programate să înceapă în zece zile, estimează experții. Susținând un Brexit "dur", care să includă ieșirea din piața unică, Theresa May a convocat aceste legislative anticipate pentru a avea mână liberă și a îndepărta eventualele reticențe în cadrul partidului său.12
Pagina a fost generata in 0.2173 secunde