„Macedonia plăteşte greşelile făcute de UE în criza refugiaţilor“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Macedonia plăteşte greşelile făcute de UE în criza refugiaţilor“

Externe 11 Martie 2016 / 21:33 387 accesări
Gjorge Ivanov

Gjorge Ivanov

Preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că ţara sa ar fi victima gestionării crizei refugiaţilor de către Uniunea Europeană, într-un interviu publicat în cotidianul german ”Bild”. ”În criza refugiaţilor, noi plătim greşelile UE. A trebuit deja să cheltuim 25 de milioane de euro din banii contribuabililor, ne aflăm în stare de urgenţă şi ce am primit din partea Europei? Nimic! Niciun cent! Nu suntem nimic, nu facem parte nici din UE, nici din Schengen, nici din NATO, nimeni nu ne vrea. Cu toate acestea, protejăm Europa de un stat european, Grecia, al cărui control asupra refugiaţilor este deficitar”, a spus Ivanov.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei turce, Kemal Kilicdaroglu, a condamnat acordul cu UE în privinţa imigranţilor clandestini şi a propus ca Turcia să ofere UE şase miliarde de euro pentru a primi toţi imigranţii din ţară, informează publicaţia turcă ”Hurriyet”. ”Să le dăm noi statelor UE şase miliarde de euro ca să primească toţi sirienii, afganii şi pakistanezii pe care îi găzduieşte Turcia”, a declarat liderul opoziţiei turce și al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la acordul între Turcia şi UE, convenit la summitul de la Bruxelles de luni. ”Ce sirieni vor lua ei din Turcia? Cei care au absolvit o universitate şi care au o profesie. Vor spune: ”Nu ne interesează cum vă descurcaţi cu restul”. Este o chestiune contrară drepturilor omului, înainte de toate. Semnarea unui astfel de acord înseamnă cea mai mare lipsă de respect pentru umanitate. În opinia mea, nici europenii nu au dat dovadă de moralitate”, a declarat, joi, Kilicdaroglu.

UE a promis Turciei un ajutor total de şase miliarde de euro pentru a reţine imigranţii din ţară, majoritatea refugiaţi sirieni, în scopul reducerii numărului acestora din Europa, dar şi reluarea discuţiilor privind aderarea Turciei la UE. De asemenea, pentru fiecare imigrant sirian reprimit în Turcia, UE a promis că va reloca un alt sirian pe teritoriile statelor membre. Liderii europeni urmează să finalizeze acordul cu Turcia la summitul de săptămâna viitoare (17-18 martie) de la Bruxelles. Între timp, tot mai mulți lideri europeni s-au declarat nemulțumiți de perspectiva liberalizării vizelor pentru cetățenii turci care vor să călătorească în spațiul UE, ca parte al aceluiași acord încheiat cu Ankara în criza refugiaților.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1494 secunde