Macovei: Solicit declasificarea arhivei SIPA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Macovei: Solicit declasificarea arhivei SIPA

25 Mai 2017 / 22:32 493 accesări

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a declarat, joi, că îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa, solicitând începerea unei anchete privind scurgerea de informaţii clasificate din Ministerul Justiţiei şi verificarea neregulilor semnalate în raportul din 2008.

„Solicit, din nou, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA și o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiției”, a declarat fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, pe Facebook.

Monica Macovei a afirmat că este necesar ca Ministerul Justiţiei „să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menționarea datelor, anilor și a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a 4 persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanța de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiției, trebuie, de asemenea, clarificată”.

Fostul ministru a susţinut că publicarea de către cotidianul „Evenimentul zilei”, al cărui patron, Dan Andronic, este urmărit penal în mai multe dosare, a unui raport clasificat secret de serviciu presupune scoaterea ilegală a unui document clasificat dintr-o instituție a statului.

„Ministerul Justiției trebuie să clarifice rapid cine a avut acces la documente clasificate, cine le-a sustras și le-a transmis presei”, a spus Macovei.

„Așa-zisa <<bombă>> de presă s-a dovedit un balon umplut cu supoziții, inexactități și învinuiri fără probe, diletant și rău-voitor. În lipsa probelor, nu rămân decât semnele de întrebare despre motivul întocmirii acestui raport și mandatul real al Comisiei Chiuariu”, a susţinut fostul ministru.

Macovei a sesizat public Parchetul să verifice aspectele semnalate în raportul din 2008 privind arhiva SIPA.

„Ca să se lămurească opinia publică, sesizez public Parchetul general să verifice aspectele semnalate în document - ștersăturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor <<din ordinul factorilor decizionali anteriori>> (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă (când și de cine?), etc”, a spus Macovei.

Cei care au decis, ordonat sau executat ilegalităţi trebuie să răspundă penal, a afirmat aceasta.

„Orice indiciu de fapte și acțiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al întocmirii raportului, instituțiilor penale abilitate. Dar nu a fost trimisă nicio sesizare penală, raportul fiind probabil păstrat pentru momente pe care am vrea să le aflăm din anchetă”, a precizat Monica Macovei.

Macovei a spus că îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa în timpul mandatului.

„Voi chema în judecată pe toți cei care au lansat în spațiul public minciuni despre persoana mea și a activității comisiei din perioada ministeriatului meu. În peisajul viciat de manipulări și intoxicări, aproape nici nu mai are rost să spun că n-am <<ucis>> pe nimeni, cum susține dl Panaitescu, nici nu am furat”, a afirmat fostul ministru.

Fostul ministru al Justiţiei a declarat că nu a primit nicio informaţie din arhiva SIPA.

„Mai spun o dată: nu am primit nicio informație din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut și citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat și distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk. Iar din raport rezultă clar că nu a existat nicio dovadă că judecătorul și procurorul care au intrat în arhivă pe baza ordinului meu, pentru a întocmi o informare către opinia publică cu privire la modul în care a funcționat DGPA/SIPA, ar fi comis vreo ilegalitate”, a spus Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a spus că este ţinta unei manipulări „grosolane a adevărului”.

„Sunt ținta unei manipulări grosolane a adevărului, prin interpretarea tendențioasă a unor informații, prin amestecarea cu rea-voință a informațiilor și <<arhivelor>>. Iar ținta reală este decredibilizarea justiției, care a condamnat deja și are pe rol dosare importante privind inclusiv politicieni”, a conchis Monica Macovei.

Taguri articol


12