Macron susţine Bulgaria pentru a adera la spațiul Schengen și la zona euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Macron susţine Bulgaria pentru a adera la spațiul Schengen și la zona euro

Externe 06 Iunie 2017 / 16:49 383 accesări
Președintele francez, Emmanuel Macron

Președintele francez, Emmanuel Macron

Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a angajat marți să susțină eforturile Bulgariei în vederea aderării la spațiul Schengen și intrării în zona euro, „de îndată ce toate criteriile vor fi îndeplinite”, transmite France Presse. Bulgaria, țara cea mai săracă din Uniunea Europeană, la care a aderat în 2007, dorește să-și accelereze parcursul către adoptarea monedei unice europene și desfășoară în prezent o campanie asiduă pentru a obține sprijinul statelor membre ale zonei euro. ''De fiecare dată când se fac eforturi concrete, Franța va fi alături de cei care le fac și acesta este cazul acum'', a spus Macron, într-o declarație de presă după întrevederea avută la Paris cu premierul bulgar, Boiko Borisov. ''Am remarcat angajamentul european real al prim-ministrului Boiko Borisov'', a adăugat șeful statului francez, care a precizat că va efectua o vizită în Bulgaria până la finalul acestui an.

În ceea ce-l privește, șeful Executivului bulgar l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru alegerea în funcția de președinte al Franței. ''Grație dinamismului dumneavoastră, vom duce Europa înainte. Va fi o Europă unificată și solidă, dar să nu uitați periferia'', a spus el. Președintele francez, care a făcut din consolidarea Europei un punct central al diplomației de la Paris, dorește să aibă un dialog cu țările din Europa de Est, așa cum deja s-a constatat din întâlnirea avută cu președintele polonez, Andrzej Duda, în marja Summitului NATO din 25 mai, desfășurat la Bruxelles.

Bulgaria va deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate din 2018. Cu doi ani înainte de a adopta moneda euro, această țară va trebui să ajungă să integreze sistemul ratei de schimb ERM2. Bulgaria respectă criteriile de convergență referitoare la ținerea sub control a inflației și a cheltuielilor publice, însă înregistrează rezultate slabe în combaterea corupției, iar salariul mediu brut este de circa 500 de euro, mult inferior mediei la nivel european.12
Pagina a fost generata in 0.1708 secunde