Madridul pune presiune pe separatiștii catalani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Madridul pune presiune pe separatiștii catalani

Externe 09 Octombrie 2017 / 17:24 284 accesări
Vicepremierul guvernului spaniol i-a avertizat pe catalani că riscă să-și piardă autonomia

Vicepremierul guvernului spaniol i-a avertizat pe catalani că riscă să-și piardă autonomia

Anunțul făcut de liderii sepratiștilor din Catalonia, care au dezvăluit că intenționează să declare unilateral independența regiunii, în urma referendumului organizat pe 1 octombrie și declarat ilegal de Curtea Constituțională a Spaniei, riscă să declanșeze o serie de măsuri dure din partea Guvernului de la Madrid. "Spania nu va fi divizată și unitatea sa națională va fi apărată. Vom face tot ce permite legislația pentru a asigura acest lucru", a declarat premierul Mariano Rajoy. Mult mai dur a fost vicepremierul guvernului spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, care a avertizat că se va recurge la implementarea articolului 155 din Constituție, ceea ce ar însemna suspendarea statutului de autonomie al regiunii catalane. "Ne vom folosi de acest articol pentru a restabili legea şi democraţia în Catalonia", a anunțat aceasta. Articolul 155 autorizează Executivul naţional să ia măsurile necesare pentru a constrângerea respectării acestor obligaţii sau pentru a proteja interesul general.

Nici Franța nu vede cu ochi buni posibila independență a Cataloniei, anunțând că nu va recunoaște vreo acțiune a separatiștilor în acest sens. "Catalonia nu poate fi definită de un vot organizat de mişcarea de independenţă cu urmă cu doar o săptămână. Această criză trebuie rezolvată prin dialog la toate nivelele politicii spaniole. Dacă independenţa ar fi recunoscută, lucru care nu este discutat, consecinţa imediată ar fi că ar părăsi în mod automat Uniunea Europeană", a afirmat Nathalie Loiseau, ministrul francez pentru Afaceri Europene.

Nu vor anchetă la nivel european

În schimb, guvernul spaniol se opune categoric solicitării Consiliului Europei privind declanșarea unei anchete independente urgente cu privire la acuzațiile referitoare la comportamentul brutal al poliției la referendumul din Catalonia. "Convocarea acestui referendum a fost declarată ilegală de Tribunalul Constituțional, care a cerut autorităților să blocheze orice inițiativă care contravine acestei decizii. Forțele de securitate au acționat într-o manieră prudentă, potrivită și proporționată, având ca obiectiv să facă să fie respectată legea și să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor. Nicio democrație nu poate accepta amenințarea la adresa ordinii constituționale și a integrității sale teritoriale care constituie voința de a impune prin forță un proiect de separare", a replicat ministrul de Interne spaniol, Juan Ignacio Alvarez, în răspunsul adresat comisarului european Nils Muiznieks, adăugând faptul că Spania susține însă acțiunile Consiliului Europei pentru apărarea drepturilor omului, democrația pluralistă și preeminența dreptului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1734 secunde