Maestrul Dan Iordăchescu, în concert la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maestrul Dan Iordăchescu, în concert la Constanţa

Cultură 12 Septembrie 2006 / 00:00 1423 accesări

Prim solist al Operei Române, prim solist al Filarmonicii "George Enescu" şi profesor universitar de canto, maestrul Dan Iordăchescu va fi aniversat la Constanţa. Publicul meloman, dar şi colegii de breaslă şi studenţii îl vor sărbători, duminică, începînd cu ora 19.00, la Muzeul de Artă din Constanţa, cînd va fi organizat spectatcolul "Dan Iordăchescu în anul marilor aniversări". Cu această ocazie unică pentru lirica românească, baritonul va fi omagiat pentru 50 de ani de la debutul său la Opera Română, în rolul Figaro, din opera "Nunta lui Figaro" de Wolfgang Amadeus Mozart, dar şi pentru împlinirea a 50 de ani de la prima emisiune de muzică clasică a Televiziunii Române, cînd maestrul a interpretat creaţii ale lui George Enescu, Henri Duparc, Robert Schuman şi Johannes Brahms. De asemenea, cu ocazia concertului aniversar, Dan Iordăchescu va mai aniversa şi 50 de ani de la acordarea Premiului Jubiliar "W. A. Mozart" (Salzburg, 30 august 1956), 50 de ani de la primirea Premiului Jubiliar "R. Schuman" (Berlin, 20 iulie 1956), 50 de ani de la obţinerea Marelui Premiu "M. P. Mussorgski" (Geneva, 1956) şi 50 de ani de la cîştigarea Marelui Premiu "George Enescu" (România, 12 septembrie 1961).

Spectacolul aniversar este organizat de Asociaţia Corală "Ion Pelearcă" din Constanţa, iar alături de maestrul Dan Iordăchescu vor interpreta soprana Daniela Vlădescu (directorul Teatrului Naţional Constanţa), baritonul Bogdan Ocheşel (studentul baritonului sărbătorit), actriţa Cristina Oprean, pianista Natalia Gribnic, pianistul Dan Tudor Scripcaru şi corul "Ion Pelearcă", dirijat de preotul Anghel Dincu.

Dan Iordăchescu este absolvent al Colegiului Naţional Iaşi, al Facultăţi de Teatru Iaşi şi al Conservatorului de Muzică "Ciprian Porumbescu" Bucureşti. Mai mult, baritonul a urmat studii complementare de canto la Salzburg (1956), Paris (1958 - 1960) şi Roma (1960). Dan Iordăchescu a debutat concertistic în anul 1949, în rolul Chiaburul, din opereta "Cîntec de viaţă nouă" de Florin Comişel. În lunga sa carieră artistică Dan Iordăchescu a întreprins 262 de turnee internaţionale în 61 de ţări, în 61 de capitale, peste 80 de metropole şi peste 300 de orase ale lumii. Din anul 1979 desfăşoară activităţi pedagogice de canto, clase de masterat în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Filipine, Grecia, Turcia ( a locuit 6 ani si jumatate la Istanbul), România.12
Pagina a fost generata in 0.1844 secunde