Magistrat de top, despre desfiinţarea SIIJ: Noapte bună, democraţie şi stat de drept

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Magistrat de top, despre desfiinţarea SIIJ: Noapte bună, democraţie şi stat de drept
Justiție 28 Decembrie 2019 / 12:51 1596 accesări 5 comentarii
Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu

Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu

Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, spune, într-o postare pe Facebook, vineri seara, că adevărata miză a desfiinţării SIIJ este de a „îngropa definitiv abuzurile săvărşite împotriva magistraţilor incomozi”.

„Într-o ţară în care oamenii mai au încredere doar în Zăna Măseluţă şi în care, în curând, staborul va redeveni o opţiune, nimeni nu vorbeşte despre adevărata miză a desfiinţării secţiei speciale. Aceea de a ingropa definitiv abuzurile săvârşite împotriva magistraţilor incomozi. Şi de a o lua de la capăt, eventual…”, a scris Adriana Stoicescu vineri seara pe reţeaua de socializare.

Ea se întreabă cât de imparţial poate fi un judecător care ştie că procurorul de şedinţă poate începe a doua zi urmărirea penală împotriva lui.

„Între ţipete politicianiste şi păreri emise la un pahar, niciun profesionist nu a ieşit să explice ce a însemnat şi ce poate însemna, conferirea competenţei de cercetare a magistraţilor unor procurori care, în acelaşi timp, sunt părţi în cauzele deduse judecăţii. Nimeni nu spune că, ani de zile, de fapt, s-a încălcat flagrant dreptul la o instanţă imparţială şi independentă. Cât de corect poţi să judeci când ştii că procurorul tău de şedinţă poate începe mâine urmărirea penală împotriva ta, în baza unui denunţ formulat de un condamnat pe care tu, judecător corect, l-ai trimis după gratii? Cât de imparţial te poţi pretinde când ţi se poate flutura, ani la rând, dosarul de urmărire penală pe numele tău, dacă dai cumva semne de prea multă independenţă?”, a mai scris preşedintele Tribunalului Timiş.

Adriana Stoicescu susţine că cei care cred că politicienii îşi doresc prin desfiinţarea secţiei apărarea independenţei magistraţilor se înşeală.

„Politicienii par a nu înţelege că independenţa şi imparţialitatea judecătorilor sunt mai importante decât orgoliile meschine şi trebuie să rămână deasupra înţelegerilor şi minciunilor politicianiste, a jocurilor de culise. Nu am fi ajuns aici dacă justiţia nu ar fi fost, de mai bine de 20 de ani, obiectul trocului murdar al tuturor partidelor politice. Când numirea procurorilor de rang înalt s-a făcut pe principiul unu de la mine unu de la tine, la ce să te aştepţi? Dacă cineva îşi imaginează că politicienii îşi doresc, prin desfiinţarea secţiei, apărarea independenţei magistraţilor, se înşeală amarnic. Ei îşi doresc continuarea luptei anticorupţie pe hârtie, garantată doar împotriva adversarilor politici, cu largul concurs al unor judecători reduşi la tăcere. Căci nu va mai avea nimeni timp să se gândeasca la dreptate şi aplicarea legii, la corectitudine. Vom fi ocupaţi să pronunţăm soluţii potrivite, menite să ne asigure liniştea şi libertatea”, a mai scris pe Facebook Adriana Stoicescu.

„Următorul pas va fi desfiinţarea inspecţiei judiciare, reîntoarcerea la inspectorii judiciari din cadrul Ministerului Justiţiei, tribunalele populare conduse de oamenii puterii. Totul cu largul concurs al celor care nu citesc şi fac politică, deşi ar trebui să citească şi să nu facă politică. Noapte bună, democraţie şi stat de drept!”, şi-a încheiat postarea preşedintele Tribunalului Timiş.

Ludovic Orban a declarat, vineri, că propunerea făcută de ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, prin memorandumul care recomandă soluţia desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), este una corectă. Măsura se află şi în programul de guvernare, a punctat premierul.

În memorandumul prezentat Executivului, Cătălin Predoiu aduce în discuţie recomandările forurilor europene în legătură cu Secţia. În concluzii, ministrul Justiţiei precizează că soluţia este desfiinţarea SIIJ.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.8708 secunde