Mai multe rachete au lovit un spital şi o şcoală în Siria: 14 morţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mai multe rachete au lovit un spital şi o şcoală în Siria: 14 morţi

Externe 15 Februarie 2016 / 15:03 439 accesări

Un spital pentru copii, o şcoală şi mai multe locuri din oraşul sirian Azaz au fost bombardate, în urma atacului murind 14 persoane, potrivit unui prim bilanţ, citat de ”Le Figaro”. Cinci rachete au lovit spitalul şi o şcoală din apropiere, în care se adăposteau refugiaţi care fugeau de o ofensivă a armatei siriene în regiunea Alep. O clădire în care se aflau refugiaţi a fost de asemenea lovită de bombe lansate din avioane, care aparent aparţineau forţelor ruse, după cum a declarat un locuitor, fără ca informația să fie însă confirmată oficial.

Preşedintele american, Barack Obama, a îndemnat Rusia să înceteze bombardarea rebelilor moderaţi în Siria, într-o convorbire cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat la telefon duminică, la două zile după ce marile puteri au convenit o încetare limitată a ostilităţilor în Siria, în pofida faptului că niciuna dintre părţile beligerante nu a semnat acordul, care urmează să intre în vigoare către sfârşitul acestei săptămâni. Casa Albă a anunţat că Obama a subliniat, în această discuţie cu Putin, necesitatea trimiterii urgente de ajutoare umanitare în Siria şi încetării atacurilor aeriene. ”Preşedintele Obama a subliniat în special importanţa faptului ca Rusia să joace de-acum un rol constructiv şi să-şi înceteze campania aeriană împotriva forţelor moderate ale opoziţiei din Siria”, a anunţat Casa Albă.

Bombardamentele pe care ruşii le efectuează asupra unor grupări rebele ajută armata siriană să obţină ceea ce ar putea constitui cea mai mare victorie a sa în bătălia pentru Alep, cel mai mare oraş şi centru comercial sirian, înainte de război. Potrivit Kremlinului, Putin şi Obama au convenit asupra unei intensificări a cooperării în vederea implementării Acordului de la Munchen. Însă Kremlinul a subliniat că Rusia rămâne angajată în campania sa împotriva grupării Statul Islamic (SI) şi a altor organizaţii teroriste, sugerând că Moscova va viza grupări din vestul Siriei, considerate moderate de către Occident. Moscova afirmă că încetarea nu se aplică atacurilor sale aeriene, care au schimbat balanţa în favoarea preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Ea susţine că Statul Islamic şi filiala al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra, sunt principalele ţinte ale campaniei sale aeriene. Însă Occidentul acuză Rusia că vizează în principal alte grupări insurgente, inclusiv pe unele susținute de occidentali.

Unii politicieni occidentali au reacţionat cu scepticism faţă de acordul încheiat la Munchen, pe 12 februarie. Senatorul american John McCain a declarat că nu consideră această înţelegere un progres. ”El permite Rusiei să-şi continue, timp de încă o săptămână, asaltul asupra Alepului”, a declarat senatorul. ”Domnul Putin nu este interesat să fie partenerul nostru. El vrea să consolideze regimul al-Assad”, a subliniat McCain.

Citește și:

Ankara neagă că militarii turci ar fi pătruns în Siria

Franța cere „încetarea imediată a bombardamentelor“ făcute de turci în zonele kurde

Putin și Obama cooperează pentru implementarea acordului referitor la Siria

„Relaţiile ruso-occidentale se îndreaptă spre un nou Război Rece“

Turcia a atacat poziţii kurde în Siria

Arabia Saudită a desfășurat avioane de luptă la baza aeriană Incirlik din Turcia

Un convoi cu ajutoare a intrat într-un oraș asediat de lângă Damasc

Taguri articol
SiriaBombardamentRacheteSpitalScoalaAtacVictime


12
Pagina a fost generata in 0.1576 secunde