Mai mulţi bani pentru elevii olimpici şi profesorii lor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce se va întâmpla la olimpiadele şcolare din 2019

Mai mulţi bani pentru elevii olimpici şi profesorii lor

Educație 15 Ianuarie 2019 / 16:26 1088 accesări

Ministerul Educației Naționale anuntă modificări importante în legătură cu olimpiadele și concursurile școlare. Mai exact, a lansat în consultare publică, proiectul Metodologiei-cadru care reglementează organizarea și desfășurarea competițiilor școlare. Proiectul vizează, printre altele: dublarea alocației financiare pentru elevii și cadrele didactice participante la etapă națională a olimpiadelor școlare, evaluare a lucrărilor din etapă județeană în alt județ decât cel în care a susținut probă candidatul, dar și desfășurarea etapei naționale a olimpiadelor, de regulă, în universitățile de stat din România.

Metodologia trebuie să respecte principiul egalității de șanse și, în egală măsură, să susțină performanță școlară înaltă, de aceea, prin noul proiect, sunt acordate locuri suplimentare la etapă națională a olimpiadei, scrie portalinvatamant.ro. Selecția membrilor comisiilor centrale ale olimpiadelor naționale se realizează, pe bază aplicațiilor candidaților în platformă brainmap.ro de către o comisie de selecție a MEN. Sumele primite de elevii și profesorii participanți la fază națională se dublează, 100 de lei pe zi, față de 50 de lei pe zi. Proiectul prevede că în vederea creșterii calității condițiilor de organizare și desfășurare a olimpiadelor naționale, se va dublă alocarea financiară pentru elevii și cadrele didactice participante la etapă națională a olimpiadelor școlare, de la 50 lei/persoană/zi la 100 lei/persoană/zi pentru serviciile de masă și cazare.

Premieră: plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor județene și naționale

În premieră, este prevăzută plata cadrelor didactice implicate în organizarea etapelor județene și naționale. Această se va face similar plătii cadrelor didactice implicate în examenul național de Bacalaureat, cu excepția evaluatorilor, ale căror remunerații sunt dublate, comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrărilor de la examenul de Bacalaureat. În acest context, MEN a precizat că sumele nete de plată acordate profesorilor implicați în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de bacalaureat și evaluare națională pentru clasă a VIII-a au crescut deja cu 60% în anul 2018 față de anul precedent. Evaluarea lucrărilor se va face în alt județ decât cel în care au fost organizate competițiile. Soluționarea contestațiilor se va face, de asemenea, în alt județ decât județul de origine și județul evaluator. O ultima noutate prevăzută de proiect este că etapele naționale să se desfășoare în universități. În acest fel, olimpicii vor cunoaște, în mod direct, facilitățile pe care universitățile românești le pot pune la dispoziția lor pentru studii universitare și de cercetare în domeniu. Particularitățile olimpiadelor date de specificul disciplinei vor fi prevăzute prin regulamente specifice de organizare și desfășurare a competițiilor școlare elaborate și aprobate la nivelul MEN. Potrivit MEN, sintagmă "competiții școlare" include olimpiadele școlare și concursurile școlare organizate pe discipline de învățământ, interdisciplinare, ultidisciplinare, transdisciplinare/calificări și domenii de pregătire profesională, concursuri de creație, concursuri și festivaluri cultural-artistice, campionate și concursuri sportive școlare pentru elevi. Acestea au caracter științific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic și sportiv.12
Pagina a fost generata in 0.2165 secunde