Malta a preluat președinția semestrială a Uniunii Europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Malta a preluat președinția semestrială a Uniunii Europene

02 Ianuarie 2017 / 08:37 865 accesări

Malta şi-a asumat începând cu 1 ianuarie 2017 preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, pe agenda de priorităţi pe care liderii maltezi vor să o impună la nivel european se numără migraţia, securitatea, piaţa unică, incluziunea socială, politica de vecinătate, precum şi politicile maritime având în vedere poziţia geostrategică a insulei din Marea Mediterană, transmite Times of Malta.

Malta este cea mai mică ţară europeană care a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Preşedinţia semestrială este rotativă între statele membre, iar fiecare stat primeşte un mandat de şase luni în care poate înainta o agendă importantă la nivelul Bruxelles-ului.

De asemenea, liderii maltezi vor conduce în următoarele şase luni toate reuniunile ministeriale de la Bruxelles şi Luxembourg, cu excepţia întâlnirii miniştrilor de Externe din UE.

Mai multe reuniuni şi conferinţe europene de rang înalt vor avea loc în Malta, inclusiv summitul din februarie al Consiliului UE.

Liderii maltezi vor să înainteze o agendă de lucru care se concentrează pe probleme precum migraţia, securitatea, piaţa unică, incluziunea socială, politica de vecinătate şi politicile maritime.

De asemenea, preşedinţia malteză va asista la lansarea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, atât timp cât actualul calendar propus este respectat de către Londra.

Premierul maltez a susţinut că are de gând să joace un rol onest de intermediar între Regatul Unit şi UE.12