Mama unui elev nord-irlandez care a umilit o româncă și-a obligat fiul să ceară scuze femeii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Educație tardivă

Mama unui elev nord-irlandez care a umilit o româncă și-a obligat fiul să ceară scuze femeii

Externe 04 Octombrie 2016 / 16:33 484 accesări

O înregistrare video în care mai mulți adolescenți nord-irlandezi au atacat și jignit o femeie din România, numind-o ”teroristă sinucigașă”, a scandalizat deopotrivă românii și britanicii. O anchetă a fost inițiată de poliție pentru identificarea agresorilor, numai că polițiștii au primit un ajutor neașteptat chiar din partea mamei unuia din tinerii care apar în înregistrarea video. Aceasta l-a dus pe fiul ei la locuinţa victimei, pentru a-şi cere scuze, după care l-a reclamat la poliție, relatează ”The Irish News”. ”Am fost la locuinţa femeii şi a familiei ei, pentru a cere scuze pentru ce s-a întâmplat. Sunt oameni minunaţi şi nu-mi pot imagina la ce sperietură au supus-o pe femeie. S-au purtat chiar frumos cu fiul meu şi i-au explicat cât de mult a greşit”, a scris pe Facebook mama elevului agresor. Ea a oferit asigurări familiei victimei că fiul ei va avea de-a face cu poliţia şi cu părinţii lui. ”Suntem la fel de dezgustaţi ca toată lumea. Pot doar să îmi cer mii de scuze pentru comportamentul lui”, a spus aceasta. ”Sunt dezgustată. Nu l-am învăţat niciodată să se comporte aşa”, a declarat mama celui de-al doilea elev implicat în incident, pentru ”The Irish News”. ”Nici măcar nu-mi pot imagina ce a simţit acea femeie, pentru că, dacă cineva mi-ar fi făcut mie asta în timp ce merg pe stradă, aş fi împietrit”, a mai declarat ea.

Românca a declarat luni că îl lua pe fiul ei de la şcoală, atunci când a fost victima unor remarci rasiste din partea elevilor. Ea a spus că, deşi a fost speriată, nu va pleca din Irlanda de Nord. Incidentul a avut loc în comitatul Antrim. Incidentele cu caracter xenofob şi rasist s-au multiplicat în Marea Britanie, în contextul ieşirii din UE.

Rămânând în... sfera Brexitului, unul din susținătorii înfocați ai acestuia, deputatul conservator Owen Paterson, s-a luat iar de viața românilor și a vecinilor bulgari, declarând că ”imigranţii români şi bulgari poate nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor”. Afirmația - jignitoare, dacă stăm să ne gândim că România este renumită măcar pentru hackerii ei, dacă nu și pentru alte chestii de ultimă generație care au băgat spaima nu doar în britanici, ci și în americani și restul lumii - dă, totuși, Cezarului ce e al Cezarului. Deputatul a recunoscut că românii sunt agricultori muncitori și pricepuți, iar munca pe care ei o depun în agricultura britanică ar fi refuzată de șomerii de acolo. Referindu-se la efectele Brexit, Owen Paterson a evocat situaţii din perioada în care a fost secretar de Stat pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (DEFRA), din 2012 până în 2014. ”Cei mai supăraţi oameni pe care i-am întâlnit la DEFRA erau cultivatori de fructe şi legume afectaţi de neaplicarea sistemului pentru sezonieri în agricultură care le permitea bulgarilor şi românilor să beneficieze de cazare şi mâncare pentru o perioadă limitată, în timpul sezonului, după care să revină în ţările lor. Este vorba de o activitate lucrativă calificată: te trezeşti, culegi căpşuni, nu ai voie să îi striveşti. Poate că românii şi bulgarii nu sunt în stare să utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul căpşunilor; britanicii noştri nu ar face-o”, a declarat deputatul Owen Paterson.

Sistemul britanic pentru sezonieri în agricultură a fost suspendat în ianuarie 2014. Până atunci, circa 22.000 de est-europeni fuseseră angajaţi anual în acest cadru. Pe fondul criticilor generate de suspendarea sistemului sezonierilor, Paterson sugerase să fie angajaţi pensionari britanici în locul est-europenilor. Deputatul conservator Owen Paterson este unul dintre politicienii care susţin un Brexit dur, o separare cât mai mare a Marii Britanii de UE.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1643 secunde