Manda: În 2012-2015, SRI a trimis către ANI note care vizau 600 de persoane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
RAPORTUL Comisiei SRI Manda: În 2012-2015, SRI a trimis către ANI note care vizau 600 de persoane
Politică 16 Aprilie 2019 / 19:49 378 accesări 8 comentarii

Claudiu Manda a declarat că în legătură cu relaţia SRI-ANI deţine informaţii potrivit cărora serviciul de informaţii a trimis 71 de note speciale sau simple către ANI care vizau 600 de persoane, printre care miniştri, eurodeputaţi, parlamentari, chiar şi secretari de primărie.

Acesta a precizat că raportul Comisiei pentru controlul activității SRI se numeşte „Raport privind folosirea SRI şi ANI de către George Maior în scopuri politice”.

„Surprinzător este că din toate notele care au plecat de la SRI către ANI, niciuna nu a trecut pe la direcţia juridică. În perioada verificată şi anume între 2012 şi 2015, au fost trimise 71 de note secrete, note speciale sau note simple, care vizau 600 de persoane, miniştri, europarlamentari, senatori, deputaţi, primari, şefi de consilii judeţene, directori, senatori, secretari de primărie etc. De ce spune că e ilegală această relaţie modul de sesizare şi e scris în raport. Am observat cazuri, avem trei exemple, în care pe de o parte în cariera oamenilor politici, pe baza acestor note SRI au încercat să scoată din viaţa politică oameni politici. Cele trei exemple sunt Klaus Iohannis, Eduard Hellvig şi Victor Ponta. Acesta din urmă a făcut obiectul unei sesizări din partea ANAF, când Blejnar era la vremea respectivă, asupra unei stări de conflict de interese. Dl Sorin Blejnar ca şi dl Horia Georgescu ne-au confirmat că dl Maior se interesa de acest subiect şi încerca să îi determine pe cei de la ANI să nu meargă mai departe cu documentarea şi să închidă mai degrabă dosarul. Spuneam că pe unii i-a încurcat, iar pe alţii a încercat să îi ajute. ”, a afirmat Claudiu Manda, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, la finalul şedinţei Comisiei SRI.

El a adăugat că, în concluzii, Comisia SRI spune că toţi cei 600 ar trebui să facă obiectul unei note nesecrete pentru a putea fi prezentată lista în spaţiul public. Forul mai are propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu.

„În concluzii spunem că nu ar mai trebui să existe informări de la SRI către ANI, că ar trebui ca toţi cei 600 să facă obiectul unei note nesecrete de a fi prezentat în spaţiul public. Mai sunt şi alte propuneri de modificare a legislaţiei în acest sens. Raportul o să îl prezentăm, s-au făcut în plenul Comisiei propuneri de modificare şi completări. Când va fi gata o să îl punem pe site-ul Comisiei, proabil mâine dacă este gata”, a completat preşedintele Comisiei SRI.

manda: PSD-IŞTII NU FĂCEAU DIRECT OBIECTUL SESIZĂRII SRI-ANI, ERAU DAŢI PE BILEŢELE

Cladiu Manda a declarat, într-o conferinţă de presă în care a prezentat informaţii despre raportul în cazul relaţiei SRI-ANI, că în perioada când director al Serviciului era George Maior, social-democraţii erau „daţi pe bileţele care trebuie să intre la «Hai să-i facem dosar»”.

„Am căutat şi am tot încercat să găsesc și PSD-işti, ca să nu pară că vorbim doar de membrii PNL. Din câte înţeleg, PSD-iştii nu făceau direct obiectul sesizării SRI-ANI, erau daţi pe bileţele care trebuia să intre la «Hai să-i facem dosar» şi să mergem mai departe”, a afirmat Claudiu Manda, marţi, la finalul şedinţei Comisiei SRI.

El a precizat că în relaţia SRI-ANI au fost vizaţi cinci miniştri, printre care Liviu Pop, Ovidiu Silaghi, Dan Mihalache şi Eduard Hellvig, cel din urmă fiind actualul director al SRI.

„În cazul domnului Iohannis, când s-a înscris în PNL a plecat sesizarea de la SRI la ANI care spunea că era în stare de incompatibilitate, era şi membru la Adunarea Generală şi Pieţe. La Hellvig coincidenţa e că s-a constatat, în prima zi de campanie USL, acel conflict de interese. Vorbim de cinci miniştri. E vorba de Liviu Pop, Eduard Hellvig, Ovidiu Silaghi, Dan Mihalache şi mai era un al cincelea nume. E suprinzător ca la începutul campaniei electorale la fel ca domnul Hellvig că din 2004 de când a devenit deputat nu şi-a înregistrat firma la care lucra. La fel este şi cazul domnului Pop, dar nu am găsit o sesizare directă, ci acelaşi tratament. Să se fi dorit să fie o decizie definitivă şi irevocabilă care să nu îi dea voie domnului Klaus Iohannis să candideze… George Maior ar fi intervenit pe lângă Sorin Blejnar şi Horia Georgescu pentru ca raportul să fie favorabil lui Victor Ponta”, a conchis Manda.Pagina a fost generata in 0.1462 secunde