Manelele, interzise prin hotărâre de Consiliu Local

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră în România

Manelele, interzise prin hotărâre de Consiliu Local

Eveniment 09 Septembrie 2015 / 00:00 12051 accesări

Se spune că muzica este oglinda sufletului. Este o stare de spirit, iar de la un popor la altul, muzica reprezintă cultura, tradiția și obiceiurile fiecărei nații. În România, muzica ocupă un loc aparte în sufletele oamenilor și ne putem mândri că am dat lumii artiști excepționali. Pe de altă parte, peisajul muzical românesc a fost intoxicat în ultimii 20 de ani cu manele, un gen care își trage originile din muzica lăutărească, dar cu puternice influențe orientale și balcanice. De când a apărut acest gen muzical, românii s-au împărțit în două - pro și contra manele. Regretatul politician și filosof român George Pruteanu spunea că, „faţă de adevărata hrană spirituală (în care intră şi muzica), manelele sunt ca mucegaiul pentru pâine: ceva care alterează”.

MĂSURĂ FĂRĂ PRECEDENT După ce Agenția Națională de Administrare Fiscală i-a luat la bani mărunți pe maneliști, care, în general, au averi mai mari decât cele declarate, iată că aceștia mai primesc o lovitură. Pentru prima dată de la apariţia manelelor, autoritățile unui oraş din țara noastră au luat o decizie salutată de mulţi români sătui de zgomotele cu pretenţii de muzică, scrie „Bună Ziua Iaşi“. Mai precis, Primăria din Breaza a interzis, prin hotărâre de Consiliu Local, difuzarea manelelor în timpul Târgului tradițional de toamnă, care se va desfăşura în perioada 10 - 14 octombrie. Mai mult decât atât, tot Consiliul Local Breaza a mai interzis, pe toată perioada târgului, și jocurile de noroc de tip alba-neagra.

MODEL PENTRU EDILII CONSTĂNȚENI Decizia autorităților din Breaza a surprins pe toată lumea, inclusiv pe edilii din județul Constanța, care au spus că nu este o idee rea. „Super-tare. Așa îi putem aduce pe români pe calea cea dreaptă. Solicitări de a interzice manelele am primit și noi. Cred că vom adopta o astfel de decizie la evenimentele importante organizate de Primărie”, a spus edilul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Pe de altă parte, primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache, a afirmat că nu trebuie neapărat să dai o decizie pentru a interzice maneaua. ”Acest lucru se poate face evitând să inviți la manifestările publice interpreții acestui gen muzical. Noi doar ce am avut Zilele orașului, iar în program nu am avut niciun manelist”, a punctat Iordache. Pe aceeași lungime de undă este și primarul orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, care spune că maneliștii nu ar trebui invitați la evenimentele publice. ”Putem să ne promovăm mai mult valorile, în special artiștii de muzică populară, care duc mai departe folclorul românesc”, a afirmat Hânsă.Ştiri recomandate

12