Manifestări timide de Ziua Dobrogei, la Constanța. Ce au pregătit autoritățile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Manifestări timide de Ziua Dobrogei, la Constanța. Ce au pregătit autoritățile
Administrație 10 Noiembrie 2017 / 16:29 3279 accesări 6 comentarii

Pentru a treia oară de când a fost declarată sărbătoare națională, Ziua Dobrogei va fi sărbătorită la Constanța. Mai multe instituții publice, printre care se numără Primăria Constanța, Prefectura, Consiliul Județean, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Palatul Copiilor, organizează marți, 14 noiembrie, ora 15.00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, spectacolul omagial „Dobrogea, 139 de ani de istorie, tradiție și multiculturalitate“.

CE REPREZINTĂ ZIUA DOBROGEI

Amintim că Ziua Dobrogei a fost declarată sărbătoare națională în 2015. Ziua de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a comemora momentul în care Dobrogea a revenit la patria-mamă, după Războiul de Independență. Se întâmpla în 1878. În „Proclamaţia către dobrogeni“, regele Carol I spunea: “Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea - vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân - de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte...”. La acea dată - 14 noiembrie 1878 - la Brăila se desfășurau festivitățile care au precedat intrarea autorităţilor civile şi militare româneşti în Dobrogea. Atunci au fost citite două documente fundamentale semnate de domnitorul Carol I: „Proclamația către dobrogeni“ și „Înalt Ordin de Zi către Armată”, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România“. De atunci, atutoritățile locale din cele două județe ale regiunii au considerat 14 noiembrie ca fiind o mare sărbătoare pentru locuitorii dintre Dunăre și Marea Neagră.

6 comentarii

Eugenia 07:48:42 / 11 Noiembrie 2017
Erata

De ani buni, inainte de adoptarea zilei de 14 noiembrie ca Zi Nationala, doua institutii , Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie si Inspectoratul Scolar Judetean, organizeaza numeroase si frumoase activitati legate de reintegrarea Dobrogei, cunoscute si presei. Un onest si necesar search ar fi adus informaea dvs. mai aproape de realitate!

psd 07:49:19 / 11 Noiembrie 2017
Ce se voteaza ?

Traiasca Teleormanul

un cititor 08:05:21 / 11 Noiembrie 2017
fii mai atent

Ziua Dobrogei nu a fost declarată zi națională! De ce minți? Chiar nu poți să citești acea lege? Are două articole. Amândouă idioate!

Eugen 08:53:42 / 11 Noiembrie 2017
Timidităţi din necunoaştere.

Nu sînt "timide" de loc. La cele spuse de Eugenia trebuie adăugate şi alte instituţii şi organizaţii (tot la o simplă căutare): cel puţin şi Filiala Constanţa a Muzeului Militar "Ferdinand !", Muzeul Naţional al Marinei Române, Filiala Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România....

Cititor 08:14:29 / 14 Noiembrie 2017
Să sărbătorim atunci!

Pentru ”a sărbători”, nu pentru ”a comemora” deoarece este un eveniment fericit, nu unul tragic. Sinonimele nu sunt perfecte. COMEMORÁ vb. I. tr. A celebra printr-o ceremonie un eveniment însemnat sau o persoană importantă (mai ales un eveniment trist sau o persoană dispărută). [< fr. commémorer, cf. lat. commemorare – a aminti].

Limba romana se studiaza in scoala, nu pe tractor 12:30:07 / 17 Noiembrie 2017
Pentru Cititor

Pentru tine, semidoctule atoate stiutor care altceva decat ziare nu ai citit in viata ta, dar ai pareri si emiti judecati de valoare, ba faci chiar si corectura: COMEMORÁ, comemorez, vb. I. Tranz. A celebra solemn amintirea unei personalități sau a unui eveniment important. – Din fr. commémorer, lat. commemorare. In plus de aceasta informatie, imi permit sa iti dau si un sfat. Tataie, vezi-ti de treaba si de cat ti-a mai ramas din viata!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2383 secunde