Manualul unic, Bac-ul schimbat și creșterile salariale?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Anul schimbărilor în educație

Manualul unic, Bac-ul schimbat și creșterile salariale?!

Educație 03 Ianuarie 2018 / 16:08 1928 accesări

2018 se anunță a fi, pentru a câta oară (?!), anul schimbărilor majore în educație, debusolând, din nou, actorii învățământului. Astfel, printre cele mai importante modificări ar fi introducerea manualului unic, creșterea salariilor profesorilor și modificarea examenului de bacalaureat.

Fiecare început de an vine cu schimbări, unele bune, altele mai puțin... bune, ca să păstrăm un ton optimist. Educația nu face excepție de la regulă.

În 2018 s-au anunțat schimbări majore în sistemul de învățământ. Una dintre ele este introducerea manualului unic. Editura Didactică și Pedagogică a devenit editură de stat și va elabora câte un manual pentru fiecare disciplină în parte, pentru absolut toți elevii.

Examenul de Bacalaureat a fost modificat. Mai exact, competențele ligvistice și digitale vor fi susținute în această iarnă, în perioadă 12 - 22 februarie. Până anul acesta, elevii care dădeau examenul final susțineau probele orale cu câteva zile înainte de probele scrise. Mai mult, se are în vedere și reintroducerea probei sportive la bacalaureat, dar, deocamdată, propunerea este doar în stadiul de proiect. În plus, noi materii ar putea fi introduse în programa școlară din 2018. Printre acestea se număra Educație pentru Nutriție și o materie despre Uniunea Europeană (doar pentru elevii din clasă a XII-a), însă și acestea reprezintă numai niște inițiative legislative. Tot la nivel de proiect de lege este și propunerea de introducere a uniformelor obligatorii în școli.

În ceea ce-i privește pe dascăli, profesorii titulari care vor să plece prin detașare în altă instituție ar putea fi constrânși să scurteze perioada în care își pot ține posturile blocate de la 10 ani la cel mult 3. O altă noutate este că salariile profesorilor vor crește de la 1 ianuarie 2018 cu 25%. Însă sindicaliștii din Educație reclamă că, în mână, creșterea venitului va fi, de fapt, infimă, în medie cu 4 procente, iar asta pentru că banii pentru mărire vor fi înghițiți de trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. O altă creștere salarială, cu 20%, ar trebui aplicată începând de la 1 martie 2018.

Cât despre mediul universitar, cea mai așteptată măsură este realizarea unei platforme digitale unde să fie incorporate toate lucrările de licență, dizertație și doctorat. Scopul proiectului este de a oferi acces liber la toate aceste lucrări științifice, dar și de a detectă mai ușor eventualele plagiate.



12