MARE SĂRBĂTOARE! Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

MARE SĂRBĂTOARE! Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului

Religie 08 Septembrie 2018 / 07:00 1625 accesări

Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului, prăznuită în fiecare an la 8 septembrie de creştinii ortodocşi, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc. Se spune că în această zi rugăciunile sunt mai ascultate ca oricând şi tot acum primesc urări de “La mulţi ani” cei care îşi sărbătoresc onomastica.

Este bine ca în dimineața de 8 septembrie să rostești această rugăciune, despre care se spune că face minuni:

”Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.”Amin.

ORIGINILE SFINTEI MARIA

Sărbătoarea marchează hotarul dintre vară şi toamnă, în tradiţia populară fiind cunoscută ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor să aibă copii. Scrierile apocrife ofera foarte multe amănunte despre originea si copilăria Fecioarei Maria. Cea mai importanta sursă în acest sens o reprezintă Protoevanghelia lui Iacov, o lucrare iudeo-creștină din sec. al II-lea. Fragmentul referitor la Fecioara Maria a fost scris în jurul anului 140. Deși nu este considerată o scriere canonică, informațiile oferite pot fi considerate veridice, cu rezervele de rigoare.

Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din seminția lui Iuda. Soția lui Ioachim se numea Ana și era fiica preotului Matthan. Astfel, tatăl Fecioarei Maria era un urmas al regelui David, iar mama, o descendentă din familia preoțească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta proorocirea că Mesia va avea o dubla descendență: împărățească și preoțească.



12