Marea Britanie anunţă că iese din UE la 31 octombrie în pofida cererii de amânare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scrisorile oficiale ale premierului Johnson se bat cap în cap Marea Britanie anunţă că iese din UE la 31 octombrie în pofida cererii de amânare
Externe 20 Octombrie 2019 / 17:16 372 accesări 0 comentarii

Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, în pofida scrisorii formale trimise de premierul britanic Boris Johnson, prin care cere o nouă amânare pentru Brexit, a informat duminică Guvernul de la Londra. „Vom ieşi din UE până la data de 31 octombrie. Avem toate mijloacele şi abilitatea de a face acest lucru", a declarat Michael Gove, ministrul britanic responsabil de coordonarea unui Brexit fără acord. „Această scrisoare a fost trimisă pentru că aşa ne-a cerut Parlamentul, însă Parlamentul nu poate schimba voinţa sau politica Guvernului", a adăugat acesta.

Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, a informat că Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicită amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ulterior, Boris Johnson a trimis încă două scrisori preşedintelui Consiliului European. În cea de a doua scrisoare, acesta explica faptul că Guvernul lui se supune legii, iar în cea de a treia transmite că nu îşi doreşte, de fapt, o amânare pentru Brexit. „Încă de când am ajuns premier am făcut clară poziţia Guvernului, că încă o amânare ar afecta interesele Marii Britanii şi pe cele ale partenerilor noştri europeni", a scris Boris Johnson în cea de a treia scrisoare.

Camera Comunelor a aprobat sâmbătă un amendament introdus de parlamentarii Oliver Letwin (independent) şi Hilary Benn (laburist) care prevede ca decizia finală a Camerei Comunelor privind Acordul Brexit să fie luată abia după adoptarea legislaţiei definitive prevăzută de acest tratat. Adoptarea legislaţiei asociate Acordului Brexit va dura cel puţin câteva luni.

PRIMUL RĂSPUNS AL UE LA SOLICITAREA DE AMÂNARE A BREXIT-ULUI

Uniunea Europeană va lua o decizie privind amânarea ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar după ce acordul pentru Brexit va fi dezbătut în Parlamentul de la Londra. Ambasadorii statelor membre UE au convenit că acordul de retragere trebuie trimis luni Parlamentului European. Parlamentul European ar putea vota asupra acordului joi, cu condiţia ca membrii Camerei Comunelor din Legislativul britanic să îşi dea acordul asupra sa până atunci. Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că procesul de ratificare se desfăşoară "în mod obişnuit". Preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, urmează să se consulte cu liderii statelor membre şi cu guvernele acestora pentru a lua o decizie privind amânarea Brexit. Ambasadorii ţărilor din Blocul comunitar nu au purtat duminică discuţii cu privire la această problemă.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.274 secunde