Marea Britanie şi Comisia Europeană au încheiat un nou acord privind Brexit-ul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boris Johnson: Preluăm controlul Marea Britanie şi Comisia Europeană au încheiat un nou acord privind Brexit-ul
Externe 17 Octombrie 2019 / 18:43 394 accesări 0 comentarii
Michel Barnier, negociatorul-şef al UE

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE

Guvernul de la Londra şi Comisia Europeană au ajuns la o înţelegere privind un nou acord pe tema Brexit, urmând ca noul tratat să fie prezentat liderilor reuniţi la summitul Consiliului European, au anunţat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, şi Jean-Claude Juncker, preşedintele CE. "Avem un acord nou, prin care preluăm controlul - acum Parlamentul ar trebui să finalizeze sâmbătă Brexit-ul, astfel încât să putem trece la alte priorităţi, cum ar fi nivelul de trai, NHS, criminalitatea şi mediul nostru", a afirmat premierul britanic pe Twitter. "Unde există voinţă, există un acord - avem unul! Este un acord echitabil şi echilibrat pentru UE şi Marea. Recomand ca #EUCO (Consiliul European) să susţină această înţelegere",a transmis, la rândul său, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

BARNIER, ÎNCREZĂTOR CĂ ACORDUL VA FI RATIFICAT PE 31 OCTOMBRIE

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, a declarat că noul acord nu poate fi ratificat joi de către Consiliul European, fiind mai întâi necesar acordul Parlamentului European, dar s-a declarat încrezător că noul acord va fi ratificat până la 31 octombrie, data la care Marea Britanie ar urma să părăsească Blocul comunitar. Barnier a mai afirmat că a făcut tot ce este posibil pentru a se asigura că statele membre sunt bine informate, adăugând că nu se aşteaptă la surprize în ceea ce priveşte procesul de ratificare în cadrul UE. Liderii Uniunii Europene se reunesc şi vineri pentru a discuta despre Brexit. Potrivit lui Juncker, discuţiile privind noul acord s-au "concentrat asupra protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord şi a căutat să identifice o soluţie mutual satisfăcătoare pentru a gestiona circumstanţele specifice insulei Irlanda". Următoarea provocare pentru Johnson va fi să obţină aprobarea Parlamentului de la Londra, în mod particular a Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord, care deja a anunţat că nu va susţine noua înţelegere.

JOHNSON NU VA CERE ȘI NU VA ACCEPTA O NOUĂ AMÂNARE

În cazul în care Johnson nu va obţine sprijinul parlamentarilor până sâmbătă, premierul britanic va trebui să solicite UE o amânare a procesului Brexit până la data de 31 ianuarie 2020.Cu toate acestea, „premierul britanic le va spune liderilor UE că ori acceptă acest acord, ori se va produce un Brexit fără acord, fără amânări", a declarat un oficial guvernamental britanic. Boris Johnson "nu va cere o nouă amânare a Brexit şi nici nu va accepta aşa ceva dacă i se va oferi", a precizat oficialul citat.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1942 secunde