Marea Britanie trimite nave de război în Marea Neagră, după ce, Rusia a trimis mai multe nave de război în zonă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Marea Britanie trimite nave de război în Marea Neagră, după ce, Rusia a trimis mai multe nave de război în zonă

Externe 18 Aprilie 2021 / 09:56 901 accesări
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Marea Britanie trimite nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.
Guvernul britanic lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situaţia, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării pentru Sunday Times, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, navele de război britanice vor naviga în Marea Neagră în luna mai, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia.

Desfăşurarea are drept scop demonstrarea solidarităţii cu Ucraina şi aliaţii NATO din regiune, a informat ziarul.

Un distrugător înarmat cu rachete antiaeriene şi o fregată antisubmarin vor pleca din Marea Mediterană şi vor intra prin Bosfor în Marea Neagră, potrivit raportului. Avioanele RAF F-35B şi elicopterele Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion a grupului, transportatorul HMS Queen Elizabeth, pentru a sprijini navele de război din Marea Neagră, se adaugă în raport.

„Marea Britanie şi aliaţii noştri internaţionali sunt neclintiți în sprijinul nostru pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

Recent, Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, din cauza activităţilor „cu impact negativ” ale Moscovei şi în contextul mobilizării trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

„Ministerul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Marea Britanie în contextul preocupărilor profunde privind activităţi cu impact negativ, inclusiv intruziuni cibernetice, interferenţe în procese democratice şi acumularea de forţe militare în apropierea Ucrainei şi în regiunea Crimeea, anexată ilegal”, anunţă instituţia, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Convenţia de la Montreux (semnată în Elveţia, 1936), care stabileşte regulile prin care Turcia controlează strâmtorile Dardanele şi Bosfor, limitează drastic accesul navelor militare ale statelor care nu au litoral la Marea Neagră.

Actul precizează că navele de război ale statelor străine nu pot fi mai mari de 15.000 de tone şi nu pot sta mai mult de 21 de zile în apele Mării Negre.

Recent, două nave rusești de război, capabile să transporte tancuri și să livreze armament și trupe în timpul asalturilor de pe coastă, precum și 15 nave mici au tranzitat Bosforul, pentru ceea ce Moscova numește “un exercițiu defensiv temporar”.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2022 secunde