Mărfurile confiscate susţin shopping-ul de criză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proaste, dar ieftine

Mărfurile confiscate susţin shopping-ul de criză

Economie 29 Decembrie 2010 / 00:00 8724 accesări

„Aici este adevăratul magazin cu mărfuri confiscate de ANAF”, anunţă bannerul uriaş agăţat pe faţada unui depozit de pe strada Interioară. Nici comerciantul de lângă nu se lasă mai prejos, tapetând gardurile şi stâlpii de electricitate cu săgeţi care îl ghidează pe constănţean spre alte „adevărate” mărfuri confiscate. Conceptul de „confiscate” a căpătat amploare în ultimii ani de sărăcie, în care tot mai mulţi constănţeni au trebuit să renunţe la shopping-ul prin mall-uri şi galerii comerciale şi să se limiteze la chinezisme adunate de inspectorii fiscali din containere şi tiruri.

Deloc surprinzător, magazinul de confiscate este plin. Lângă orice stand trebuie să îţi faci loc pe lângă oameni de-a dreptul fascinaţi de preţurile modice cu care se vând mopurile, detergenţii de bucătărie, pesticidele şi lumânările aromate. Desigur, calitatea produselor este direct proporţională cu preţurile mici, aşa că nu vă aşteptaţi ca un mop care costă 5 lei să mai fie utilizabil după curăţenia post-Revelion. Vedetele magazinului sunt însă hainele. În primul rând, sunt foarte multe. E ca şi cum Fiscul ar fi confiscat întreg stocul de produse de la un târg de textile. În al doilea rând, produsele sunt extrem de ieftine. Cu 150 lei îţi poţi lua o geacă, un pulovăr, nişte jeanşi, un fes şi o pereche de mănuşi, care, chiar dacă nu sunt de firmă şi s-ar putea destrăma după vreo zece spălări, ţin de cald şi nu arată deloc rău. Evident, în această perioadă s-au vândut şi se vând încă foarte bine decoraţiunile de sărbătoare. Ghirlande, globuri, lumânări, instalaţii luminoase de unică folosinţă, toate pot fi achiziţionate la preţuri mai mici decât cele la ţigări.

Care sunt însă adevăratele mărfuri confiscate? Bogdan Huţucă, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa, spune că există doar patru magazine care comercializează produse confiscate de inspectorii Fiscului. „Colaborăm cu patru comercianţi locali care se aprovizionează de la noi cu produse reţinute în urma inspecţiilor. Fiecare e liber să-şi promoveze marfa cum vrea, noi nu mai avem control, odată ce le-am vândut”, spune oficialul DGFP Constanţa.

CUMPĂRĂTURI PE SITE-UL BĂNCILOR. Dacă nu sunteţi mulţumiţi de calitatea mărfurilor confiscate, puteţi merge la cumpărături online, pe paginile de web ale băncilor, firmelor de leasing şi IFN-urilor. Aici sunt scoase la vânzare zeci de mii de produse recuperate de la clienţii rău-platnici. Este vorba de apartamente, maşini, aparatură electronică şi electro-casnică, mobilă şi chiar obiecte de artă. Preţurile sunt avantajoase, întrucât creditorii încearcă să-şi minimizeze pierderile şi nu îşi permit să ţină preţurile ridicate.



Ştiri recomandate

12