Mark Rutte: Olanda nu se opune, “de principiu”, aderării României la Spațiul Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mark Rutte: Olanda nu se opune, “de principiu”, aderării României la Spațiul Schengen

Politică 12 Octombrie 2022 / 18:12 2986 accesări
Foto: presidency.ro

Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos (Olanda) au susținut o conferință comună de presă la Centrul Național de Instruire Întrunită de la Cincu, din județul Brașov.

Mark Rutte:

  • Olanda nu este în principiu, împotrivă. România a făcut foarte mulți pași în direcția bună în ultimii ani. În acelaşi timp, noi credemcă aderarea la Schengen poate fi adusă în discuție când toate condițiile sunt îndeplinite.
  • Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură şi o să vorbim mai departe.

Klaus Iohannis:

  • Am discutat despre așteptarea legitimă de a adera la Spațiul Schengen. Am reiterat argumentele care susțin că aderarea cât mai curând e necesară și oportună. Îndeplinim cerințele tehnice și acționează deja ca un membru de facto pentru protecția Uniunii și a granițelor sale externe.
  • Suntem parte integrantă și ne implicăm în reformele de eficientizare. Aderarea României va contribui la securitatea Spațiului Schengen, lucru pe care l-am dovedit cu gestionarea refugiaților ucraineni (2,5 milioane) la standarde Schengen.
  • Toți trei căutăm calea cea mai bună pentru a termina procesul cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne gândim că putem eșua în acest demers. Este destul de limpede că acei 11 ani de la ultima aderare s-au scurs, iar partenerii noștri doresc să primească confirmarea nu doar că am aderat la anumite proceduri, ci că ne-am făcut temele și pe alte domenii. Procedurile nu au rămas la nivel de 2011, au evoluat, iar noi suntem parte din evoluție. Însă este nevoie, încă, de multă muncă. Încercăm cât se poate de repede să finalizăm procedura cu succes. Nu există solicitări speciale, nemaiauzite, nemaidiscutate, ci se referă strict la chestiunile legate de Schengen. Vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă lămurite. Eu sunt optimist.
  • Este bine să fim realiști. Intrarea în Schengen nu este un automatism tehnic, ci are două părți, una de proceduri și una de vot. Votul este finalul, în formatul JAI. Regula este consensul, toți trebuie să fim de acord. Votul în JAI e unul cu puternică componentă politică. Asta nu e rău, dar ca să fie consens, toți trebuie convinși că normele sunt îndeplinite. Asta ne dorim și noi.



12