Marş contra terorii, la Bruxelles

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Marş contra terorii, la Bruxelles
Externe 17 Aprilie 2016 / 18:42 274 accesări 0 comentarii

Mii de belgieni au ieşit în stradă, duminică, la Bruxelles, pentru a participa la un marş contra terorii, la care erau aşteptate peste 15.000 de persoane, pentru a-şi manifesta solidaritatea faţă de victimele atentatelor teroriste de pe 22 martie, soldate cu 32 de morţi, relatează RTBF. Marşul a debutat puţin după ora locală 14.00, de la Gara de Nord, de unde a plecat un prim grup de 3.200 de persoane, potrivit poliţiei belgiene, care s-a întâlnit cu un al doilea grup, provenind din Molenbeek, de circa 1.000 de persoane. Participanţii la marşul intitulat ”Toţi Împreună” au înaintat până la Piaţa Bursei, unde se află memorialul victimelor atentatelor teroriste de pe 22 martie, comise pe aeroportul Zaventem şi la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles. În Piaţa Fontainas vor lua cuvântul familii ale victimelor, membri ai securităţii şi angajaţi ai aeroportului Zaventem. Familiile victimelor vor fi primite de premierul belgian, Charles Michael, şi de viceminiştrii belgieni.

Oamenii demonstrează cu calm, nefiind sesizată, până în prezent, prezenţa vreunui grup perturbator. Potrivit poliţiei, circa 7.000 de persoane participă la demonstraţii, printre acestea aflându-se şi diverşi oameni politici din Belgia. Manifestanţii au depus flori la memorialul victimelor şi poartă pancarte cu mesaje precum ”Daesh, încetează. Belgia nu-ţi aparţine”, ulilizând un acronim pentru reţeaua teroristă Stat Islamic, care a revendicat atentatele teroriste de pe 22 martie. Marşul fusese programat iniţial pe 27 martie, în weekend-ul de după atentate, dar a fost anulat după ce autorităţile belgiene au solicitat amânarea manifestaţiei din motive de securitate. Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, şi primarul Bruxelles-ului, Yavn Mayeur, au solicitat atunci amânarea marşului, motivând că poliţiştii sunt mobilizaţi în cadrul anchetelor, care sunt prioritatea absolută, și vor ca manifestaţiile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Deşi marşul contra terorii a fost anulat din motive de securitate, între 500 şi 1.000 de persoane au venit la Piaţa Bursei. Circa 450 de manifestanţi violenţi, îmbrăcaţi în negru şi cu cagule, au venit atunci să protesteze în cadrul reuniunii, autonumindu-se huligani, cel mai probabil susţinători de extremă dreapta, potrivit martorilor de la faţa locului. Poliţiştii au intervenit cu tunuri de apă asupra protestatarilor.

32 de persoane au murit şi circa 300 au fost rănite, după ce doi atacatori kamikaze s-au detonat pe aeroportul Zaventem din Bruxelles şi un altul la staţia de metrou Maelbeek, marţi dimineaţă, pe 22 martie. Atentatele au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic, la scurt timp, printr-o postare online, iar după trei zile - prin două înregistrări video.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1681 secunde