Martine Aubry, favorită la funcţia de premier al Franţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Martine Aubry, favorită la funcţia de premier al Franţei

Externe 09 Mai 2012 / 00:00 419 accesări

Prim-secretarul Partidului Socialist (PS), Martine Aubry, primăriţa oraşului Lille, este favorita francezilor pentru postul de premier, potrivit unor sondaje publicate imediat după victoria lui Francois Hollande. Trei institute i-au întrebat pe francezi care personalitate de stânga ar putea ocupa funcţia de premier, iar Aubry se clasează pe primul loc în toate aceste trei anchete. Potrivit unui sondaj Ipsos/Logica Business Consulting, realizat în perioada 3-5 mai, pe un număr de 3.123 de persoane, pe locul secund, după Aubry, se clasează deputatul-primar al oraşului Evry, Manuel Valls. Însă Aubry este în mod clar preferată de electoratul de stânga, cu 41%, faţă de Valls, care întruneşte 17% din preferinţe. Conform altei anchete, realizată duminică, de Institutul OpinionWay, pe un număr de 9.206 persoane, 22% dintre cei care l-au votat pe Francois Hollande în turul doi o preferă pe Aubry. Ea îi devansează pe Jean-Luc Melenchon (14%), pe deputatul-primar al oraşului Nantes, Jean-Marc Ayrault (12%), pe Francois Bayrou (11%) şi pe Manuel Valls (11%). La nivelul întregului electorat, Aubry se clasează tot prima, cu 13%, în faţa lui Francois Bayrou (12%) şi Manuel Valls (11%), potrivit aceluiaşi sondaj. Într-un sondaj realizat de Ipsos, Aubry şi Valls sunt urmaţi, la nivelul întregului electorat, de fostul premier Laurent Fabius (16%), Jean-Marc Ayrault (14%), Pierre Moscovici (10%) şi Michel Sapin (8%).

CONCORDIE Preşedintele francez ales, Francois Hollande şi cel în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, au depus împreună o coroană de flori la mormântul soldatului necunoscut, la Arcul de Triumf din Paris, în cadrul ceremoniei de 8 mai, ce marchează sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Cei doi oficiali, care s-au contrat dur în timpul campaniei electorale, şi-au strâns mâna, au depus împreună jerba şi au aprins câte o lumânare. Ulterior, cei doi au ascultat, într-o atmosferă marcată de solemnitate - Francois Hollande stând la dreapta preşedintelui în exerciţiu - imnul naţional francez şi ”Chant des Partisans”, cel mai popular cântec din rândul Francezilor Liberi în timpul celui de-al doilea război mondial. La finalul acestei scurte ceremonii, cei doi au schimbat câteva cuvinte zâmbind, înainte de a saluta personalităţile dar şi persoanele anonime venite să asiste la eveniment. Ei s-au despărţit printr-o strângere de mână, fără a face vreo declaraţie oficială. ”Există mize care ne reunesc pe toţi”, a punctat simplu, pentru presă, Francois Hollande.

SARKOZY, DAT ÎN JUDECATĂ Tatăl unui soldat ucis în martie, de jihadistul Mohamed Merah, a depus plângere împotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy şi a şefului serviciilor de informaţii, pe care îi acuză că nu au împiedicat moartea fiului său, a anunţat, luni, o sursă judiciară. Albert Chennouf a depus o declaraţie la Jandarmerie, vizând neacordarea de asistenţă unei persoane aflate în pericol, a informat Parchetul din Nimes. Dosarul urmează să fie trimis la Paris. Caporalul Abel Chennouf, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis la 15 martie, la Montauban, de jihadistul Mohamed Merah, care în mai puţin de zece zile a ucis un bărbat şi trei copii evrei, precum şi trei tineri militari. Mohamed Merah, care susţinea că face parte din al-Qaida, a fost ucis la 22 martie, în cursul intervenţiei poliţiei în apartamentul său din Toulouse, după un asediu de 32 de ore.



12