Măsuri pentru limitarea și eradicarea pestei porcine africane!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Măsuri pentru limitarea și eradicarea pestei porcine africane!

Sănătate 03 Iulie 2018 / 17:08 657 accesări

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a coordonat reuniunea Comandamentului pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană pe teritoriul României. Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au făcut o informare privind situația zonelor afectate de pesta porcină africană și a măsurilor dispuse pentru controlul, combaterea și eradicarea bolii la nivelul județului Tulcea, unde a fost instituită starea de alertă. Pentru limitarea extinderii bolii, au fost instituite șase filtre la ieșirea din județul Tulcea și două filtre la fermele afectate, care verifică respectarea măsurilor de carantină și a restricțiilor de circulație. De asemenea, a fost suplimentat personalul de specialitate, care se ocupă de evaluarea în teren a situației.

ANSVSA colaborează cu Ministerul Mediului pentru controlul răspândirii virusului în rândul porcilor mistreți din Rezervația Biosferei Deltei Dunării, prin identificarea și neutralizarea animalelor bolnave.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut instituțiilor implicate - ANSVSA, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, MAI, MApN - să colaboreze la fel de strâns ca până acum pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare.

De asemenea, șeful Executivului a solicitat modificarea legislației, astfel încât să fie acordate despăgubiri persoanelor care notifică și predau voluntar autorităților animalele bolnave din zona în care a fost instituită starea de alertă. ”Este foarte important să luăm la timp măsurile necesare pentru a împiedica extinderea virusului pestei porcine africane și eradicarea bolii”, a afirmat șeful Executivului.

La Comandamentul pentru reducerea efectelor produse de pesta porcină africană au mai participat vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, ministrul Agriculturii, Petre Daea, secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat, secretarul de stat în MApN, Mircea Dușa, vicepreședintele ANSVSA Laszlo Nagy Csutak.

Amintim că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru populație, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic.12
Pagina a fost generata in 0.1697 secunde