Măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DSVSA Măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor
Sănătate 03 Decembrie 2019 / 20:23 282 accesări 0 comentarii

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA), ANSVSA consideră necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum și intensificarea controalelor sanitare veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală destinate consumului uman pentru asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg lanţul alimentar şi implicit pentru protecţia consumatorului.

În același timp, D.S.V.S.A. Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare (implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional) numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Tot în acest sens, menţionăm că sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri, fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite la nivelul județului Constanţa.

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Localizările cele mai frecvente ale larvelor sunt în muşchii de la baza limbii, diafragma şi pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii intercostali, precum şi muşchii profunzi ai cefei, acestea constituind baza anatomică pentru proba recoltată în vederea analizării.

Sacrificarea porcilor şi consumarea lor în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor.

Aceştia se supun unui risc major putându-se îmbolnăvi de trichineloză, care se poate realiza prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conţine larve infestante.

Nu trebuie consumată nicio parte anatomică din porcul crescut în gospodăriile particulare, până la efectuarea examenului trichineloscopic şi comunicarea rezultatului.

Contaminarea se face exclusiv pe cale digestivă prin consumul de carne infestată cu Trichinella spp. .

Principalul rezervor al parazitului Trichinella spp. îl constituie animalele sălbatice de pe lângă locuinţe: şobolani, şoareci, câini, pisici, porci.

Prevenţia - controlul sanitar veterinar al cărnii de porc prin examen trichinoscopic; achiziţionarea cărnii de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi prevenirea infestării porcilor prin deratizări pentru distrugerea rozătoarelor, respectiv a şobolanilor.

Debut - la o săptămână, apar simptome digestive şi se recomandă prezentarea la o unitate sanitară.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa asigură examinarea trichineloscopică în punctele special amenajate aflate în sediul D.S.V.S.A. Constanţa, Piaţa Brick, Piaţa Griviţei şi în cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din oraşele Mangalia, Cernavodă, Medgidia şi Năvodari.

LOCAŢIIunde se poate efectua examenul trichineloscopic:

NR. CRT.

LOCAŢIA

TELEFON

1

DSVSA CONSTANŢA – şos Mangaliei, nr. 78

0722/806.611

2

CSVSAO CONSTANȚA 1 – Piaţa Brick

0745/037.829

3

CSVSAO CONSTANŢA 2 – Piaţa Griviţei

0784/206.514

4

CSVSAO NĂVODARI – str. Cabanei, nr. 3

0784/206.520

5

CSVSAO MEDGIDIA – str. Tudor Vladimirescu, nr.1

0744/386.043

6

CSVSAO CERNAVODĂ – str. Medgidiei, bloc H1

0774/621.917

7

CSVSAO MANGALIA– str. Rozelor, nr. 15 – 17

0784/206.510

De asemenea, examinarea trichineloscopică mai este asigurată în 31 de Circumscripţii de Asistenţă Veterinară diseminate pe teritoriul judeţului, conform tabelului anexat.

NR. CRT.

LOCAŢIA

TELEFON

1

Adamclisi

0722.224.334

2

Albeşti

0735.229.702

3

Amzacea – Comana

0744.344.418

4

Băneasa – Cogealac – Siliştea

0766.459.619

5

Mereni

0731.332.299

6

Castelu – Chirnogeni – Cerchezu

0749.200.343

7

Ciobanu – Gârliciu

0729.237.872

8

Ciocârlia – Cobadin

0729.601.250

9

Corbu – Săcele

0721.388.213

10

Tuzla

0722.452.410

11

Crucea

0723.396.016

12

Deleni

0749.582.897

13

Ghindăreşti – Topalu

0722.313.176

14

Hârşova

0722.627.519

15

Ion Corvin – Băneasa

0766.439.513

16

Istria – Mihai Viteazu

0722.562.677

17

Lumina

0721.203.206

18

Mangalia

0720.570.726

19

Mihail Kogălniceanu

0752.029.961

20

Ostrov

0768.473.356

21

Ovidiu

0721.255.958

22

Târguşor

0761.617.323

23

Pecineaga

0766.398.643

24

Peştera

0766.693.450

25

Petroşani

0749.643.722

26

Topraisar

0723.624.651

27

Independența - Dumbrăveni

0740.979.337

28

Oltina

0762.188.774

29

Nicolae Bălcescu

0727.345.920

30

Techirghiol - Eforie

0744.312.501

31

Agigea - Cumpăna

0741.266.509

Programul de funcţionare este de luni - sâmbătă, de la ora 830 la ora 1700, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400.

Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 23,8 lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.

Totodată, în această perioadă, prin echipe special desemnate, D.S.V.S.A. Constanţa va asigura verificarea condiţiilor sanitar veterinare de producere, prelucrare, depozitare, livrare, transport şi comercializare pe întreg lanţul alimentar în unităţi de vânzare cu amănuntul de tipul carmangerii, măcelării, magazine desfacere carne, hale şi pieţe agroalimentare, magazine alimentare, supermarket, hipermarket, brutării, laboratoare cofetărie – patiserie, unităţi de alimentaţie publică.

În acest sens, acţiunile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

  • Respectarea cerinţelor pentru înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor;
  • Respectarea cerinţelor generale de igienă conform prevederilor legale referitoare la construcţie şi dotarea cu facilităţi şi echipamente a unităţilor de vânzare cu amănuntul, a condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor, a respectării condiţiilor de sănătate şi igienă a personalului care manipulează alimentele, a existenţei sursei de apă potabilă, a facilităţilor pentru spălarea mâinilor personalului şi a ustensilelor de lucru;
  • Eligibilitatea materiilor prime privind marca de sănătate şi înscrisurile de pe etichete;
  • Trasabilitatea produselor alimentare prin verificarea documentelor de provenienţă a materiilor prime destinate prelucrării şi a intrărilor de produse alimentare destinate comercializării către consumatorul final;
  • Verificarea respectării cerinţelor specifice de igienă pentru manipularea, prepararea, depozitarea, expunerea şi servirea alimentelor.

Se asigură serviciul de permanenţă în perioada 30.11.2019 - 07.01.2019, iar neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la numărul de telefon 0786/577.007, precum şi la număr de telefon “Call Center” ANSVSA 0800.826.787.

De asemenea, la nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa se vor constitui echipe mixte formate din cu reprezentați ai D.S.V.S.A (Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor și Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală) care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție vor efectua controale oficiale având drept scop verificarea modului de respectare a cerințelor legislației UE aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii ca urmare a apariției unor focare de PPA. Aceste controale se vor desfășura în trafic în vederea verificării mijloacelor de transport ale porcinelor provenite din exploatații situate în zonele incluse în partea III a Anexei la Decizia Comisiei 2014/709/UE, cu modificările și completările ulterioare.

Loading...

Adaugă comentariul tău





NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.



Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2578 secunde