Medici şi asistente medicale de la Spitalul Județean Constanța, testați! Vezi de ce!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medici şi asistente medicale de la Spitalul Județean Constanța, testați! Vezi de ce!

Sănătate 31 Mai 2018 / 13:46 1240 accesări

În cadrul proiectului-pilot Săptămâna Europeană a Testării – ediţia de primăvară, Fundaţia Baylor Marea Neagră îşi reafirmă interesul pentru problemele de sănătate publică, dar şi sprijinul faţă de sistemul sanitar de stat. La solicitarea conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, echipele Baylor au testat pentru HIV şi hepatitele virale B şi C aproximativ 600 de medici şi de asistente medicale. Cu un cost mediu de 10 euro pentru fiecare testare, aportul Fundaţiei Baylor Marea Neagră la activitatea celei mai mari instituţii sanitare din judeţ este considerabil. De altfel, estimările arată că până la finele anului 2018 acţiunea de testare de la SCJU va avea aproximativ 2.000 de beneficiari.
Testarea periodică a cadrelor medicale este necesară din cauza riscurilor profesionale la care aceştia sunt expuşi, transmiterea cea mai frecventă a HIV şi a virusurilor hepatitice B şi C fiind pe calea sângelui. Timpul alocat unui beneficiar este, în medie, de 15 minute, iar cele 13 zile în care echipele Baylor au testat până acum medicii şi asistentele Judeţeanului constănțean subliniază misiunea de a ajuta comunitatea să dezvolte servicii eficiente de prevenire și de îngrijire a bolilor infecțioase.

„În cele trei luni de la iniţierea proiectului am testat aproximativ 600 de angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, medici şi asistente. Ne bucură faptul că putem sprijini cea mai mare unitate spitalicească din judeţ prin oferirea, în mod gratuit, a testelor de HIV şi hepatite B şi C necesare a fi repetate periodic pentru dosarul fiecărui angajat din sistemul sanitar. Mai mult decât atât, în această săptămână am răspuns solicitării conducerii Centrului de Plasament Delfinul din Agigea, unde am testat gratuit 33 de rezidenţi”, a declarat Mihaela Bogdan, coordonatorul Programului de Consiliere, Testare Voluntară şi Gratuită.

La rândul său, Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră, a declarat: „Implicarea organizaţiei noastre în demersurile europene şi mondiale privind testarea şi sublinierea pericolului reprezentat de bolile infecţioase reprezintă constante în activitatea pe care o desfăşurăm. Fundaţia Baylor reamintește cu fiecare ocazie importanţa testării pentru HIV şi hepatite virale B şi C. Este o chestiune de sănătate personală, dar şi de sănătate publică. Testarea la Baylor îndeplineşte toate criteriile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Testăm gratuit pentru a depista infecţiile cu HIV şi cu virusururile hepatitice B şi C în trei centre din Constanţa (Centrul de Excelenţă Baylor şi Policlinica 1) şi Tulcea (Centrul de testare din Spitalul Judeţean)”.

Organizată pentru prima dată în acest an, ediţia de primăvară a Săptămânii Testării a avut loc în perioada 18-25 aprilie 2018 şi a avut ca scop promovarea în ţările europene a testării pentru HIV şi hepatite virale, dar şi de conștientizare asupra pericolului reprezentat de bolile infecţioase. Ediţia de primăvară vine în completarea celei de toamnă, care are loc în fiecare an în luna noiembrie. De asemenea, cu această ocazie s-a dorit identificarea barierelor de care participanții pe continentul European se lovesc în încercarea de a implementa programe integrate de testare pentru HIV şi hepatitele virale B şi C.
Fundaţia Baylor Marea Neagră este una dintre cele patru organizaţii româneşti care au participat la Săptămâna Europeană a Testării – ediţia de primăvară, şi singura din afara Bucureştiului.
În timpul celor şapte zile, Baylor a promovat testarea pentru HIV şi hepatitele virale B şi C punând accentul pe importanţa prevenirii infectării, dar şi a cunoaşterii metodelor de transmitere a celor trei virusuri.
Baylor România se implică activ în viaţa comunităţii şi în sănătatea publică printr-un program de testare gratuită pentru HIV şi hepatitele virale B şi C pe care îl desfăşoară în judeţele Constanţa şi Tulcea, cu rezultate remarcabile, de aproape 11 ani.

Dobrogenii se pot programa pentru testarea gratuită telefonic, la 0241.691.730 sau online. Pentru a vă programa online şi pentru a afla care sunt regulile noastre pentru testare accesaţi www.baylor.ro.

Taguri articol


12