Medicii de familie şi Guvernul vorbesc limbi diferite! Protestele continuă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Medicii de familie şi Guvernul vorbesc limbi diferite! Protestele continuă!

Social 20 Noiembrie 2017 / 17:03 723 accesări

Deşi aleşii fuseseră înştiinţaţi că angajaţii din Sănătate vor veni să stea de vorbă, cu toată deschiderea, pentru a se ajunge la un consens, luni, după mai bine de trei ore de discuţii la Palatul Victoria, medicii de familie nu s-au înţeles cu premierul Mihai Tudose şi cu vicepremierul Marcel Ciolacu. Potrivit România TV, medicii au cerut o finanţare de 10%, însă Guvernul le-ar fi prezentat măriri de 0,5%. Nemulţumiţi de oferta primită, aceştia spun că nu vor să accepte soluţii cu jumătate de măsură. Sindicaliştii nu au fost mulţumiţi nici de proiectul menit debirocratizării prezentat de către Guvern, despre care au spus că este „dezastruos”.

La începutul şedinţei de Guvern din 15 noiembrie, premierul Tudose a afirmat că medicii de familie au fost nevoiţi să se transforme "mai mult în contabili decât să îşi facă meseria"."Chiar au dreptate şi, din păcate, chiar au foarte multă dreptate. Spun „din păcate“ fiindcă sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat şi medicii de familie s-au transformat sau au fost nevoiţi să se transforme mai mult în contabili decât să îşi facă meseria. Încercăm să găsim soluţii. Prima etapă este vineri, într-o consultare pe draft, şi de luni să încercăm, şi împreună cu Ministerul de Finanţe, să reglăm nişte lucruri", declara atunci Tudose. Premierul a discutat pe 15 noiembrie, la Guvern, cu o delegaţie a medicilor de familie care au protestat în Piaţa Victoriei.

Totodată, reprezentanţii medicilor de familie şi ai pacienţilor din mai multe judeţe au pichetat la începutul lunii sediile prefecturilor şi caselor judeţene de asigurări de sănătate. Ei au acuzat subfinanţarea asistenţei medicale primare şi imposibilitatea medicilor de familie de a-şi practica meseria în condiţii optime. Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, spunea, la începutul lunii, că legea în domeniu ar trebui modificată în ceea ce priveşte regulile administrative de prescriere, unde sunt o mulţime de prevederi care interzic medicului de familie să elibereze reţete cu medicaţie frecvent folosită şi la care pacientul nu are acces, şi nu în privinţa regulilor profesionale.



12