Medicina de familie prost reglementată supraaglomerează Urgențele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medic urgentist: Serviciul de urgenţă este bolnav Medicina de familie prost reglementată supraaglomerează Urgențele
Sănătate 18 August 2019 / 20:13 429 accesări 0 comentarii

Un medic descrie, pe Facebook, situaţia de la o unitate de primiri urgenţe unde se prezintă peste 150 de oameni şi spune că 5 minute alocate unui pacient afectează decizia medicală. Medicul Alina Martău, de la UPU Piteşti, a postat, pe pagina sa de Facebook, un text prin care îşi exprimă revolta faţă de volumul mare de muncă pe care îl are personalul de la urgenţă, unde se prezintă zilnic în medie 150 - 170 de oameni, medicii având la dispoziţie doar 5-6 minute pentru un pacient, un timp foarte scurt, care poate afecta decizia medicală.

„Lumea nu mai are bunul simţ de altădată, cel puţin în serviciul de urgenţă. În fiecare tură simt cum sănătatea personalului este afectată de stresul şi epuizarea determinată de volumul mare de muncă şi de cadre insuficiente. Este o presiune maximă, mai ales când simultan vin 2, 3 ambulanţe, când paturile sunt pline şi nu ştii cum să mai roteşti pacienţii, ţinând cont de gravitatea lor, când în triaj creşte starea de nervozitate a celor care aşteaptă să fie consultaţi, când... Să examinezi, să investighezi, să tratezi în medie 150 - 170 de pacienţi în 12 ore, în 2-3 medici, nu cred că omeneşte este normal, adică un pacient la 5-6 minute. Fiecare caz are particularităţile lui, iar timpul scurt poate afecta deciziile medicale”, a scris Alina Martău, pe Facebook. Medicul mai arată că ritmul alert în care apar cazurile de urgenţă provoacă nemulţumiri în rândul pacienţilor cu stare de sănătate mai puţin gravă, iar unii dintre ei devin agresivi, adresând ameninţări şi expresii jignitoare personalului medical.

Concluzia mesajului este dură: „Serviciul de urgenţă este bolnav”. „Dacă legislaţia privind adresabilitatea la camerele de gardă nu se schimbă, dacă medicina primară nu reuşeşte să mai stopeze acest exod, dacă persoanele aflate sub influenţa alcoolului ar fi puse să plătească, dacă cei agresionaţi fără leziuni majore ar avea mai multă răbdare, poate s-ar mai dezaglomera spitalele. În prezent, dacă ar fi să fac o radiografie serviciului de urgenţă, l-aş declara bolnav. Tratamentul e simplu: modificarea Legii sănătăţii. Viaţa are prioritate!”, a scris, în încheiere, medicul de la UPU Piteşti.

Referitor la textul postat pe Facebook, Alina Martău a declarat că este un mesaj „de la un medic, pentru medici”. Ea a mai spus că problema este că reglementările din sistemul de sănătate „nu sunt aduse la zi” în privinţa cazurilor care ar trebui să se prezinte la urgenţă. De asemenea, medicul spune că nici înfiinţarea centrelor de permanenţă nu a rezolvat problema, deoarece acestea sunt puţine şi nu sunt dotate cu aparatura medicală necesară, astfel că în final pacienţii ajung tot la UPU, însă cauza principală a numărului mare de pacienţi din urgenţă este lipsa unor reglementări clare privind medicina de familie. „Cred că punctul forte în aceste distorsionări ale prezentării pacienţilor la urgenţă ţin de medicina de familie. Cât tu, ca stat, n-ai inspector să-i controleze (n.r. pe medicii de familie), nu lucrează sâmbete, duminici, nu sunt la program când trebuie, nu se implică total - din punctul meu de vedere şi din ce îmi spun oamenii. (...)Din punctul meu de vedere putem vedea toate toate non-urgenţele, dar dimineaţa să se facă pentru acestea o notă de plată şi s-o trimită medicului de familie, s-o ia din banii per capita. Eu cred că responsabilitatea medicului de familie va fi mult mai mare atunci”, a declarat, Alina Martău.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1985 secunde